Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Na Prešovskej univerzite si vo fyzike zmerali sily stredoškoláci

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Žiaci, ktorí dosiahli na celoštátnom kole najlepšie výsledky, budú reprezentovať Slovensko na Medzinárodnej fyzikálnej olympiáde, ktorá sa tento rok uskutoční v Tokiu.

Prešov 17. apríla (TASR) - Na pôde Prešovskej univerzity (PU) v Prešove počas víkendu (15. - 16. 4.) vyvrcholilo celoštátne kolo 64. ročníka Fyzikálnej olympiády. Celkovo 13 stredoškoláci a jedna stredoškoláčka v priebehu dvoch dní riešili štyri teoretické a jednu experimentálnu úlohu. Tá bola postavená na špeciálnom modulárnom meracom systéme, vyvinutom práve na PU. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

"Celoštátne kolo pozostávalo z riešenia štyroch teoretických úloh a jednej úlohy experimentálnej. Vo všeobecnosti sa teoretické úlohy týkali rôznych oblastí fyziky, ktoré sa vyučujú na školách. V experimentálnej úlohe išlo o určovanie momentu hybnosti telesa a o meranie koeficientu valivého odporu," priblížil vedúci Katedry fyziky, matematiky a techniky Fakulty humanitných a prírodných vied PU Sergej Iľkovič.

Zaujímavosťou 64. ročníka celoštátneho kola Fyzikálnej olympiády bolo, že experimentálnu úlohu navrhol práve Sergej Iľkovič s využitím vlastného meracieho systému uLAB, ktorý je zároveň prvým úžitkovým vzorom na PU.

"Náš modulárny merací systém slúži na získavanie, zobrazovanie a analýzu nameraných údajov konkrétnych fyzikálnych veličín v reálnom čase. Využívať ho bude možné nielen pri výučbe fyziky, chémie a ďalších prírodných vied, ale s využitím informačno-komunikačných technológií môžu žiaci základných, stredných a vysokých škôl realizovať aj experimentálnu a bádateľskú činnosť," ozrejmil Iľkovič.

Víťazom tohtoročného celoštátneho kola Fyzikálnej olympiády sa stal Adam Džavoronok z Gymnázia Poštová 9 Košice. Druhé miesto obsadil Matej Zigo zo Školy pre mimoriadne nadané deti a gymnázium Skalická 1 Bratislava. Na tretej priečke sa umiestnil taktiež študent košického gymnázia na Poštovej Adam Harmanský. Experimentálnu úlohu zvládla najlepšie Soňa Vasiľová, študentka Gymnázia Kukučínova Poprad, ktorá bola zároveň jedinou súťažiacou popri 13 chlapcoch.

Žiaci, ktorí dosiahli na celoštátnom kole najlepšie výsledky, budú reprezentovať Slovensko na Medzinárodnej fyzikálnej olympiáde, ktorá sa tento rok uskutoční v Tokiu. Piati najlepší súťažiaci automaticky postupujú aj na Európsku fyzikálnu olympiádu v Hannoveri.

Cieľom Fyzikálnej olympiády je vyhľadávať talentovaných žiakov vo fyzike, podporovať ich odborný rast, ich záujem o fyziku, prehlbovať vedomosti a viesť ich k samostatnej tvorivej činnosti. Záštitu nad podujatím prevzal rektor Prešovskej univerzity Peter Kónya.