Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na prešovskej univerzite vzniklo centrum ochrany kultúrneho dedičstva

Vysokoškoláci Prešovskej univerzity v Prešove, archívna snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Novovytvorené centrum prezentuje vybrané prvky sakrálnej architektúry slovensko-poľského pohraničia ako jednej z foriem kultúrneho dedičstva a plní tak funkciu interaktívneho informačného bodu.

Prešov 29. júna (TASR) - Prešovská univerzita (PU) v Prešove (PU) zriadila Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva, ktoré je situované v priestoroch Gréckokatolíckej teologickej fakulty (GTF) PU. Na tento účel bola na fakulte zrekonštruovaná jedna z ául v hodnote takmer 60.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Novovytvorené centrum prezentuje vybrané prvky sakrálnej architektúry slovensko-poľského pohraničia ako jednej z foriem kultúrneho dedičstva a plní tak funkciu interaktívneho informačného bodu.

"Taktiež bude zabezpečovať funkciu žiaduceho zvyšovania odborných kompetencií špecifických cieľových skupín pre zachovanie a podporu zdrojov kultúrneho a prírodného dedičstva, keďže sakrálna drevená architektúra je jedným z charakteristických prvkov pohraničia a je spravovaná najmä farnosťami," vysvetlil projektový manažér a prorektor PU Peter Adamišin.

"Počas implementácie projektu boli zrealizované aj pilotné kurzy zamerané na ochranu i propagáciu tohto hmotného kultúrneho dedičstva, vznikla multimediálna prezentácia i dokumentárny film dostupný širokej verejnosti predstavujúci tieto vybrané pamiatky," priblížil odborný garant projektu Daniel Dzurovčin.

Samotná realizácia projektu trvala šesť mesiacov. "V rámci rekonštrukcie existujúcich priestorov došlo k celkovej sanácii miestnosti, výmene podláh, rekonštrukcii elektroinštalácie, osadeniu znížených stropov," uviedla technička investičnej výstavby PU Darina Gajdárová.

Partnerom PU ako žiadateľa a zároveň vedúceho partnera tohto individuálneho mikroprojektu bola mimovládna organizácia Caritas Diecezji Rzeszowskiej - Osrodek Wypoczynkowo - Rehabilitacyjny v Myczkowcach v Poľsku. Projekt s názvom Informačné centrum ochrany kultúrneho dedičstva v celkovej výške takmer 60.000 eur bol podporený programom Interreg V-A, Poľsko – Slovensko 2014 – 2020 a financovaný zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja so spoluúčasťou národných zdrojov štátneho rozpočtu a rozpočtu PU.

Centrum na záverečnej konferencii projektu v uplynulých dňoch slávnostne otvorili rektor PU Peter Kónya, dekan GTF Peter Šturák a vladyka Peter Rusnák, bratislavský eparcha a apoštolský administrátor sede vacante Prešovskej archieparchie.