Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na rampových parkoviskách v Košiciach bude prvá polhodina zdarma

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

To sú prvé zmeny, ktoré čakajú vodičov od 1. septembra v Košiciach. Od septembra budú môcť Košičania a návštevníci Košíc výhodnejšie a jednoduchšie zaparkovať všade tam, kde potrebujú.

Košice 27. augusta (TASR) - Prvá polhodina na mestských rampových parkoviskách zdarma, viac bezpečnostných kamier a znížená cena pre rezidentov pri parkovaní v parkovacom dome pri Steel Aréne. To sú prvé zmeny, ktoré čakajú vodičov od 1. septembra v Košiciach.

Od septembra budú môcť Košičania a návštevníci Košíc výhodnejšie a jednoduchšie zaparkovať všade tam, kde potrebujú. V rámci systematickej koncepcie parkovania v Košiciach, ktorú pripravuje nový nájomca parkovísk, nastanú prvé pozitívne zmeny.

Na rampových parkoviskách doteraz vodiči platili jedno euro za hodinu, no od 1.septembra bude parkovanie do 30 minút zdarma. Zmena sa týka parkoviska na Kasárenskom námestí a postupne spoločnosť EEI osadí rampy aj na parkoviskách na uliciach Kováčskej, Vodnej, Orlej, Strojárenskej, pri Železničnej stanici a Jumbo centre. Na týchto parkoviskách pribudnú tiež kamery, ktoré budú monitorovať všetky zaparkované vozidlá a zaručia tak zvýšenú bezpečnosť,“ informovala TASR Soňa Húšťová zo spoločnosti EEI, ktorá parkoviská v meste prevádzkuje.

Spoločnosť tiež zníži podľa Húšťovej parkovné pre rezidentov parkovacieho domu pri Steel Aréne. „Kým doposiaľ platili 50 eur mesačne , čiže 600 eur za rok, od septembra zaplatia len 20 eur mesačne, teda ročne 240 eur,“ dodala Húšťová.

Zmenou prejdú aj doterajšie stieracie parkovacie karty, ktoré sa od 1. septembra zrušia. Dôvodom je ich neefektívnosť a náklady na ich výrobu. Karty, ktoré boli predané, však ostávajú v platnosti do konca roka 2012.

Spoločnosť EEI, ako nájomca, uzatvorila zmluvu na prenájom mestských parkovísk s prenajímateľom Mestom Košice  30. júla na 10 rokov. Do ôsmich mesiacov má spoločnosť predložiť mestu Košice komplexnú koncepciu riešenia statického parkovania, v rámci ktorého navrhne spôsob riešenia parkovania pre verejnosť na celom území Košíc, podmienky prevádzkovania, spolu s časovým horizontom realizácie tejto koncepcie.