Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

ÚTOK DRAVCA: Pri Žiline mal na chovateľa smrteľne zaútočiť lev

Ilustračná snímka. Foto: TASR Dano Veselský

V mestskej časti Oškerda, Kysucké Nové Mesto sa ošetrovateľ nevrátil z výbehu exotických šeliem.

Oškerda 16. mája (TASR/TERAZ.SK) - Vo výbehu exotických šeliem na ranči v Kysuckom Novom Meste-Oškerde našli v utorok mŕtveho muža. Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Zuzany Šefčíkovej určí presnú príčinu smrti až pitva.

Doplnila, že policajti prijali oznámenie, že muž sa nevrátil z výbehu exotických šeliem. "Na miesto okamžite privolali všetky dostupné sily a prostriedky s cieľom riadneho zabezpečenia miesta. V súčasnosti sa na mieste robia prvotné úkony a z uvedeného dôvodu nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie," povedala Šefčíková. Keďže ide o prípad s exotickou šelmou, bol na miesto privolaný aj veterinár, dodala krajská policajná hovorkyňa.

Na ranči zasahovali aj zdravotní záchranári. "Po zabezpečení výbehu šeliem boli na mieste identifikované časti ľudského tela. Na miesto bol privolaný obhliadajúci lekár s cieľom zabezpečenia ďalších procesných úkonov," uviedla pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) Alena Krčová.

V areáli ranča chovajú množstvo zvierat, medzi nimi aj exotické, ako sú levy, tigre či opice.

Podľa generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Dušana Karasku majú veľké mačkovité šelmy svoje potreby a správanie aj po dvoch či troch generáciách chovaných v zajatí. "Aj keď zdanlivo môžu byť krotké, môže sa v nich prejaviť pud šelmy. V stresujúcej situácii, ktorú si majiteľ nemusí uvedomiť, zrazu tá šelma zaútočí. A keďže to je veľké zviera, nie je problém zabiť človeka za pár sekúnd," zdôraznil.

Ako informuje spravodajský portál televízie Markíza tvnoviny.sk, lev smrteľne zranil majiteľa malej ZOO pri obci Oškerda pri Kysuckom Novom Meste.

"Informáciu nám poskytol príbuzný zosnulého. Na mieste je niekoľko policajných áut aj záchranka," píše portál.