Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Obce a mestá v Žilinskom kraji získali eurofondy

Foto: TASR/AP

Na území ŽSK sa vďaka eurofondom aj tento rok pokračuje v revitalizácii verejných priestranstiev, buduje sa infraštruktúra obcí a rozvíja cestovný ruch.

Žilina 12. apríla (TASR) – Sedemdesiattri projektov obcí a miest zo Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) získalo nenávratný finančný príspevok z eurofondov prostredníctvom opatrenia Regenerácia sídiel, na ktorom sa podieľal odbor Sprostredkovateľský orgán pod Riadiacim orgánom pre Regionálny operačný program (SO/RO pre ROP) ŽSK. 

"Obyvatelia 20 oravských obcí, 15 obcí z Kysúc, 21 obcí z Horného Považia, 14 liptovských obcí a 3 obcí z Turca sa môžu tešiť na nové oddychové zóny, obnovené historické centrá obcí, vysadenú zeleň či zrevitalizované námestia za takmer 47 miliónov eur, poskytnutých z fondov Európskej únie (EÚ). K dnešnému dňu je ukončených 21 projektov, v 17-tich obciach dokončili stavebné práce a vo zvyšných obciach rekonštrukčné úpravy stále pokračujú," informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.

Doplnil, že v rámci opatrenia Podpora a rozvoj infraštruktúry cestovného ruchu schválili a zazmluvnili 7 projektov, na ktoré vyčlenili nenávratný finančný príspevok takmer 1,43 milióna eur.

"Cieľom opatrenia je podpora aktivít zameraných na propagáciu regiónov či budovanie a efektívne fungovanie partnerstiev medzi aktérmi cestovného ruchu. Projekt z dielne ŽSK s názvom Objavme spolu Žilinský kraj má posilniť tradície a regionálne jedinečnosti historického dedičstva kraja v kultúrno-poznávacom cestovnom ruchu. Projekt Krásy a zaujímavosti Žilinského kraja, na ktorý získal ŽSK finančnú podporu zo zdrojov EÚ, sa orientuje na zvýšenie konkurencieschopnosti, návštevnosti a spoznania regiónov Žilinského kraja cez propagačné činnosti," povedal Blanár.

Odbor SO/RO pre ROP ŽSK podľa neho pomáha žiadateľom zo ŽSK získavať prostriedky z fondov EÚ od roku 2007. "V tomto roku má na starosti riadenie decentralizovaných opatrení ROP, zameraných na podporu a rozvoj infraštruktúry cestovného ruchu, regeneráciu sídel a na regionálne komunikácie. Na území ŽSK sa vďaka eurofondom aj tento rok pokračuje v revitalizácii verejných priestranstiev, buduje sa infraštruktúra obcí a rozvíja cestovný ruch," dodal Blanár.