Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Na Senianskych rybníkoch je práce dosť, do tábora sa dá ešte prihlásiť

Na archívnej snímke Senianske rybníky. Foto: TASR - Pavol Zachar

Aj keď je tábor určený pre všetky vekové kategórie, Ličák podotkol, že na pobyt vo víkendovom tábore je potrebná samostatnosť účastníka.

Senné 23. júla (TASR) – Pomôcť pri ochrane ohrozených vtáčích druhov a významných ornitologických území východného Slovenska sa dá aj tento rok v rámci trojdňového Letného ornitologického tábora v Chránenom vtáčom území Senianske rybníky na dolnom Zemplíne. Práce je dosť, do tábora konaného posledný júlový víkend sa dá stále prihlásiť, potvrdil pre TASR jeden z organizátorov podujatia Tomáš Ličák.

"Na rezervácii Senianske rybníky budeme čistiť hrádzu, opravovať a dokončovať ohradníky pre kravy, na programe je kosenie, údržba náučného chodníka. Tu je vždy kopec roboty," povedal s tým, že cieľom každoročného dobrovoľníckeho ochranárskeho tábora je prispieť dobrovoľníckou prácou k ochrane územia, pomôcť pri praktickom manažmente biotopov, údržbe turistickej infraštruktúry pre verejnosť, skrášlení okolia Avescentra, starostlivosti o farmu a gazdovstvo. Účastníci majú zároveň možnosť spoznať "avifaunu" najvýznamnejšej ornitologickej lokality na Slovensku.

Aj keď je tábor určený pre všetky vekové kategórie, Ličák podotkol, že na pobyt vo víkendovom tábore je potrebná samostatnosť účastníka. Dobrovoľnícku prácu v Avescentre Senné odmenia ornitológovia zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko bezplatným ubytovaním, jedným teplým jedlom denne a zabezpečením pitného režimu. Dopravu do Avescentra si hradia a zabezpečujú dobrovoľníci na vlastné náklady, nevyhnutnou výbavou účastníkov je pracovné oblečenie, spací vak, karimatka a repelent.