Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

VIDEO: Na sídlisku Sekčov v Prešove zaviedli preferenciu MHD

Z odovzdania verejnej stavby "Zavádzanie moderných technológií do regulácie dopravy - časť cestná dopravná signalizácia" preferencia MHD na Sekčov, v Prešove 25. mája 2023. Na snímke MHD v centre Prešova. Foto: TASR - František Iván

Pred dvoma rokmi bolo v rámci preferencie MHD zrealizovaných šesť svetelných križovatiek na Levočskej ulici. Vďaka tomu v jednotlivých úsekoch znížila MHD meškanie o jednu až štyri minúty.

Prešov 25. mája (TASR) - Zlepšiť dopravu na sídlisku Sekčov v Prešove má preferencia vozidiel mestskej hromadnej dopravy (MHD). Aktuálne bola zavedená na Arm. gen. Svobodu a Rusínskej ulici. V rámci projektu došlo tiež k modernizácii cestných svetelných signalizácií na desiatich križovatkách. Inteligentné križovatky dokážu vyhodnotiť meškanie spojov a uprednostniť konkrétny autobus či trolejbus. Primátor Prešova František Oľha tvrdí, že MHD chcú zefektívniť a zrýchliť, aby mala čo najmenšie meškania.

"Každý deň sa stretávame so zápchami na rôznych miestach mesta. Už zo skúsenosti z prvej etapy sme privítali, že sa ide do ďalšej," uviedla vedúca prevádzky Dopravného podniku mesta Prešov Adriana Compeľová.

Pred dvoma rokmi bolo v rámci preferencie MHD zrealizovaných šesť svetelných križovatiek na Levočskej ulici. Vďaka tomu v jednotlivých úsekoch znížila MHD meškanie o jednu až štyri minúty. Na Sekčove sa podľa Compeľovej stáva, že sú meškania približne osem až desať minút. Zavedenie preferencie vozidiel MHD odsledujú a následne vyhodnotia.



Zástupca firmy, ktorá projekt realizovala, v súvislosti s kritikou vodičov osobných áut na nefungujúcu "zelenú vlnu", odporučil, aby šoféri jazdili podľa predpísanej rýchlosti. Systém, ako tvrdí, je naprogramovaný na určitú rýchlosť. O preferencii vozidiel MHD rozhoduje podľa neho radič svetelnej signalizácie, ktorý s vozidlom komunikuje. Ako podotkol, celý systém budú aj na základe spätnej väzby najbližšie mesiace dolaďovať.

Aktuálny projekt bol financovaný z nenávratného finančného príspevku z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra vo výške 865.615 eur. Celkové oprávnené výdavky projektu boli vo výške 911.173 eur. Spolufinancovanie mesta bolo vo výške piatich percent.