Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Na slávnostiach Glgáč si návštevníci vyskúšajú aj točenie na kruhu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Keďže sa Glgáč koná na hrade, nebude chýbať stredoveká hradná téma, ktorú sprostredkuje stredoveký spolok rytierov Vir Fortis.

Žarnovica 24. mája (TASR) - Hrnčiarske slávnosti Glgáč 2023, ktoré spájajú krásu hrnčiarskeho remesla s atraktívnym programom pre deti aj dospelých, sa uskutočnia v sobotu (27. 5.) na stredovekom hrade Revište pri Žarnovici. Na podujatí predstavia majstri z rôznych kútov Slovenska podoby práce s hlinou a tiež svoje výrobky.

"Návštevníci si navyše budú môcť skúsiť hrnčiarske remeslo v tvorivých dielňach," uviedla pre TASR výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

"Toto podujatie je pomenované po miestnom názve krčahu na pitie vody. Okolie miest Nová Baňa a Žarnovica je známe hrnčiarskou tradíciou, a preto sa podujatie Glgáč, ktorého cieľom je prezentovať hrnčiarske remeslo z rôznych kútov Slovenska, koná práve v týchto končinách," priblížila ďalej.

"Hrnčiari umožnia návštevníkom roztočiť aj hrnčiarky kruh, chopiť sa hliny a vytvoriť si vlastný výrobok,
" pripomenula Jóbová.

Keďže sa Glgáč koná na hrade, nebude chýbať stredoveká hradná téma, ktorú sprostredkuje stredoveký spolok rytierov Vir Fortis. Program doplní komentovaná prehliadka hradu v podaní hradného pána a predsedu Združenia na záchranu hradu Revište Ratibora Mazúra.