Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Na slávnostnom zhromaždení si Nitrania pripomenuli výročie SNP

Slávnostným zhromaždením a kladením vencov k Pamätníku víťazstva si v Nitre v pondelok 27. augusta 2018 pripomenuli 74. výročie Slovenského národného povstania (SNP). Foto: TASR - Henrich Mišovič

Podľa slov predsedu NSK Milan Belicu, malo SNP aj vojenský a strategický význam, pretože značne skomplikovalo presun a zásobovanie nemeckých jednotiek.

Nitra 27. augusta (TASR) – Slávnostným zhromaždením a kladením vencov k Pamätníku víťazstva si v Nitre v pondelok pripomenuli 74. výročie Slovenského národného povstania (SNP). Okrem predstaviteľov štátnej správy a samosprávy sa na pietnom akte zúčastnili aj členovia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, príslušníci Ozbrojených síl SR, Policajného zboru SR, politických strán a občania Nitry.

Ako vo svojom prejave uviedol predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) Milan Belica, SNP patrí k mimoriadnym momentom našich dejín, pretože aj vďaka nemu sa obyvatelia Slovenska pripojili k protifašistickej koalícii. „Má obrovský politický význam. Myslím, že bez SNP by sa naše dejiny mohli vyvíjať aj inak. Možno by dnes Slovensko nebolo v Európskej únii, možno by nebolo demokratickým štátom a mohol by som menovať aj ďalšie takéto aspekty. Preto bolo politicky veľmi dôležité,“ skonštatoval Belica.

Podľa jeho slov malo SNP aj vojenský a strategický význam, pretože značne skomplikovalo presun a zásobovanie nemeckých jednotiek. „Okrem toho povstalci na seba viazali veľmi silné a skúsené divízie Wehrmachtu a tieto potom chýbali na východnom fronte a uľahčili tak postup Červenej armády smerom na západ. Osobne si myslím, že pripomínanie SNP je určite namieste. Nemali by sme zabúdať na tých mnohých ľudí, ktorí obetovali to najcennejšie, svoje životy,“ dodal Belica.