Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na slovensko-poľskom pohraničí obnovili takmer 22 kilometrov ciest

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Opravu ciest na spomínaných úsekoch severovýchodného Slovenska realizovala od začiatku tohto roka spoločnosť Strabag. Rekonštrukčné práce ukončila v niekoľkotýždňovom predstihu.

Prešov 14. novembra (TASR) - Modernizáciu cestného prepojenia medzi Poľskom a Slovenskom financoval cezhraničný projekt, na ktorom sa v uplynulých mesiacoch tohto roka podieľali Prešovský samosprávny kraj (PSK) a jeho poľský partner powiat Sanok. V okresoch Medzilaborce, Humenné, Snina a Sanok opravili takmer 22 kilometrov ciest.

Ako TASR informovala hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková, na slovenskej strane opravili cestári celkovo 13,6 kilometra ciest. Stavba sa realizovala v okresoch Medzilaborce, Humenné a Snina na viacerých samostatných úsekoch. Náklady na ich rekonštrukciu dosiahli hodnotu 1,2 milióna eur.

Išlo konkrétne o úseky Zbojné – Svetlická križovatka v dĺžke 1800 metrov (m), Výrava – Svetlická križovatka (5000 m) a Svetlice - Nižná Jablonka (5300 m). Rekonštrukčné práce sa realizovali aj na cestných komunikáciách v Hostoviciach, kde došlo k obnove prieťahu obcou v dĺžke 1400 m a ďalší 100-metrový úsek zmodernizovali cestári v smere na Osadné.

Opravu ciest na spomínaných úsekoch severovýchodného Slovenska realizovala od začiatku tohto roka spoločnosť Strabag. Rekonštrukčné práce ukončila v niekoľkotýždňovom predstihu. Správe a údržba ciest (SaÚC) PSK odovzdala dokončené stavebné dielo do užívania namiesto decembra tohto roka v druhej polovici októbra.

Spomínanú opravu ciest na území Prešovského kraja a powiatu Sanok spolufinancovala Európska únia cez Program cezhraničnej spolupráce Poľsko – Slovenská republika 2007 - 2013. V rámci neho zrekonštruovala SaÚC PSK v uplynulých rokoch aj niekoľko ďalších úsekov ciest.

"Išlo o prepojenie Krosna – Jasla – Bardejova, modernizáciu ciest na trase Osturňa – štátna hranica – Niedzica a prepojenie Pieninských národných parkov, to všetko v celkovej hodnote 15,6 milióna eur," uzavrela Fitzeková.