Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Tisovci pribudla nová tančiareň, lokalitu chce mesto ďalej rozvíjať

Na snímke nová tančiareň v lokalite Šťavica v Tisovci 17. novembra 2021. Foto: TASR – Lukáš Mužla

Podľa primátorky Tisovca sa výstavbou tančiarne revitalizácia areálu Šťavice nekončí, v budúcnosti plánujú obnoviť i schátraný amfiteáter.

Tisovec 17. novembra (TASR) – V lokalite Šťavica v Tisovci v okrese Rimavská Sobota pribudla nová tančiareň, pôvodná drevená stavba slúžiaca na ľudové zábavy či majálesy vyhorela koncom 90. rokov minulého storočia. Ako pre TASR uviedla primátorka mesta Irena Milecová, samospráva plánuje areál ďalej rozvíjať, zachrániť by v budúcnosti chceli napríklad amfiteáter.

Lokalita minerálneho prameňa Šťavica sa nachádza v intraviláne mesta Tisovec pri hlavnej ceste smerujúcej na obec Muráň, najstaršie zmienky o prameni pochádzajú z prelomu 18. a 19. storočia. "Je to pamätné historické miesto, kde sa už začiatkom 20. storočia stretávali Tisovčania na rôznych majálesoch či rodinných stretnutiach," priblížila Milecová. Dominantou lokality bola pôvodná drevená tančiareň slúžiaca na ľudové zábavy. Vyhorenie tančiarne v roku 1998 podľa primátorky znamenalo začiatok úpadku celého areálu.



S postupnou obnovou areálu Šťavice začali v Tisovci v roku 2014 s cieľom prinavrátiť lokalite jej pôvodný účel. "Z projektu sme za pomoci dobrovoľníkov vyčistili lokalitu, zrevitalizovali sme prameň Šťavice aj prameň Dobrá voda," uviedla primátorka. V areáli postupne vybudovali aj altánky, posedenie na opekanie či detské preliezky.

V areáli minerálneho prameňa Šťavica najnovšie pribudla aj nová tančiareň, ktorá sa nachádza na rovnakom mieste ako pôvodná drevená stavba. Slúžiť by mala na rovnaké účely ako v minulosti. Na jej vybudovanie získala samospráva od Miestnej akčnej skupiny Partnerstvo Muránska planina – Čierny Hron finančný príspevok vo výške takmer 50.000 eur, ďalších približne 18.000 eur predstavovalo spolufinancovanie mesta.

Na snímke lokalita Šťavica v Tisovci 17. novembra 2021.
Foto: TASR – Lukáš Mužla


Podľa primátorky Tisovca sa výstavbou tančiarne revitalizácia areálu Šťavice nekončí, v budúcnosti plánujú obnoviť i schátraný amfiteáter. "Chceli by sme vybudovať aj lezeckú stenu na pôvodnom pilieri železnice v smere na Muráň, ktorá nebola nikdy dostavaná," prezradila Milecová. Ako dodala, v areáli budú vysádzať aj nové stromy, niekoľko pôvodných drevín museli totiž pre ich vek a zlý stav odstrániť.