Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Na strojárskom veľtrhu v Nitre sa prezentuje vyše 400 firiem

Najúspešnejšie exponáty získajú ceny Medzinárodného strojárskeho veľtrhu.

Nitra 22. mája (TASR) – Vyše 400 vystavovateľov a spoluvystavovateľov zastupujúcich ďalších 200 firiem z viacerých štátov sveta sa prezentuje na 19. ročníku Medzinárodného strojárskeho veľtrhu, ktorý sa dnes začal v Nitre. Vystavovatelia obsadili plochu vyše 28.000 metrov štvorcových. 

„Strojársky veľtrh je koncipovaný ako všeobecný strojársky veľtrh. V rámci všeobecnej platformy je rozčlenený do 23 základných komoditných skupín,“ informovala hovorkyňa organizátora Agrokomplex – Výstavníctvo Alexandra Hečková. Súčasťou veľtrhu je aj päť tematických výstav prezentujúcich odvetvia, ktoré sú technologicky úzko previazané so strojárenstvom.

Sú to výstava zvárania a technológií pre zváranie Eurowelding, výstava zlievania, hutníctva a metalurgie CAST-EX,  výstava plastov pre strojárstvo CHEMPLAST, výstava elektrotechniky, merania a automatizácie EMA a výstava stavebnej mechanizácie a manipulačnej techniky STAVMECH-LOGITECH. Veľtrh potrvá do 25. mája.

Hlavnými témami tohtoročného strojárskeho veľtrhu sú témy naštartovania konkurencieschopnosti v slovenskom strojárstve a cezhraničná spolupráca strojárskych firiem v stredoeurópskom regióne. Jednotlivé firmy majú možnosť prezentovať svoje výrobky a porovnať ich s úrovňou domácej a zahraničnej konkurencie.

Najúspešnejšie exponáty získajú ceny Medzinárodného strojárskeho veľtrhu. Hodnotenie výrobkov vykoná hodnotiteľská komisia zložená z odborníkov v oblasti strojárskeho priemyslu SR. Zväz strojárskeho priemyslu SR vyhodnotí Strojársky výrobok roka 2011. O tento titul sa môžu každoročne uchádzať na Slovensku registrované výrobné organizácie so svojím sériovo vyrábaným výrobkom, ktorého krajina pôvodu je Slovenská republika. V rámci hodnotenia budú ocenené aj výrobky prihlásené do súťaže Inovatívny čin roka 2011, ktorú vyhlásilo Ministerstvo hospodárstva SR a agentúra SIEA.