Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na STU v Bratislave predstavili vynálezy inšpirované detskými nápadmi

Na archívnej snímke nápis na budove, v ktorej sídli Rektorát Slovenskej technickej univerzity. Foto: TASR Jaroslav Novák

V MyMachine deti zo základných škôl kreslia svoje vysnívané vynálezy, vysokoškoláci na základe ich kresieb vymyslia, ako by reálne vynálezy mohli vyzerať a fungovať.

Bratislava 28. septembra (TASR) – V priestoroch Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave v utorok dopoludnia predstavili vynálezy inšpirované detskými nápadmi. Počas podujatia MyMachine EXPO Bratislava 2021 odhalili tri nové vynálezy z dielne študentov Strojníckej fakulty STU a študentov stredných odborných škôl z Trnavského a Bratislavského kraja. TASR o tom informovala koordinátorka programu MyMachine Slovakia Žofia Teplická.

Predstavené boli tri vynálezy. Prvým je cestovná raketa, ide o vynález z dielne študentov Strojníckej fakulty STU a žiakov Strednej priemyselnej školy na Komenského 1 v Trnave. Výtvorom z dielne študentov Strojníckej fakulty STU a žiakov Strednej priemyselnej školy strojníckej a elektrotechnickej na Petöfiho 2 v Komárne je jedlomat, konkrétne tlačiareň na čokoládu. Tretí vynález pochádza od vysokoškolákov a žiakov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej Karola Adlera v Bratislave. Je ním helma na čistenie zubov.

MyMachine Slovakia je vzdelávací program Karpatskej nadácie zameraný na rozvoj tvorivosti detí a mládeže. "Podujatie MyMachine EXPO Bratislava je jedným z podujatí piateho ročníka, na ktorom sa podieľalo 12 základných škôl, 12 stredných odborných škôl a štyri univerzity," priblížila Teplická.

V MyMachine deti zo základných škôl kreslia svoje vysnívané vynálezy, vysokoškoláci na základe ich kresieb vymyslia, ako by reálne vynálezy mohli vyzerať a fungovať. Stredoškoláci z odborných škôl s pomocou partnerov vyrobia funkčné prototypy. Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.