Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Na súťaži MedGames v Martine si zmeralo sily 97 študentov

Na snímke maskovaní dobrovoľníci počas simulácie hromadného nešťastia v obchodnom centre v rámci siedmeho ročníka medzinárodnej súťaže MedGames 21. októbra 2022 v Martine. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Podľa organizátorky súťaže a študentky JLF UK Niny Uhliarikovej je cieľom podujatia využiť teoretické znalosti študentov v praxi a pomôcť im v budúcej práci.

Martin 18. októbra (TASR) - Na medzinárodnej súťaži pre študentov medicíny a ošetrovateľstva MedGames 2023 si minulý týždeň v Martine zmeralo sily 97 študentov v 19 tímoch všeobecného lekárstva a 20 tímoch ošetrovateľstva. TASR o tom informovala PR manažérka Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského (JLF UK) v Martine Zuzana Marčeková.

Doplnila, že na JLF UK a v Univerzitnej nemocnici Martin (UNM) súťažili študenti medicíny zo všetkých lekárskych fakúlt na Slovensku aj zahraniční študenti martinskej fakulty. Tímy budúcich sestier tvorili študenti fakúlt ošetrovateľstva prevažne z iných regiónov Slovenska. Najúspešnejší boli v obidvoch kategóriách študenti z JLF UK, dodala.

Podľa organizátorky súťaže a študentky JLF UK Niny Uhliarikovej je cieľom podujatia využiť teoretické znalosti študentov v praxi a pomôcť im v budúcej práci. "Súťažné úlohy sa zamerali najmä na praktické zručnosti a znalosti," uviedla s tým, že študenti sa vďaka súťaži naučia lepšie komunikovať s pacientmi aj pracovať v kolektíve.

Študentov na úlohy pripravil praktický workshop na pôde JLF UK. "Mohli si vyskúšať prácu s rôznymi medicínskymi prístrojmi aj techniky z ošetrovateľstva. Workshopy sme pripravili tak, aby korešpondovali so súťažnými úlohami," doplnila ďalšia organizátorka, medička Laura Fedorková.

Prvou úlohou bolo hromadné nešťastie - simulovaný chemický útok. "Zúčastnili sa na ňom všetky záchranné zložky - polícia, hasiči, záchranári a vojaci. Študenti súťažili tiež v autentických priestoroch UNM, v ambulanciách aj v operačných sálach. Súťažné úlohy pripravili lekári a sestry z jednotlivých kliník, ktorí boli zároveň rozhodcami," ozrejmila Marčeková.

"Pripravili sme množstvo klinických úloh, kde si mohli preveriť svoje zručnosti. Museli pracovať v tímoch, čo je veľmi dôležité, a mysleli sme aj na psychologickú stránku a na komunikáciu, lekár - pacient a sestra - pacient," priblížil člen organizačného tímu a lekár UNM Matej Súkeník.