Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Na svahu vo Vysokých Tatrách rozkvitla rekordná mandala

Foto: TASR/Milan Kapusta

Výtvarné dielo sa stalo zároveň novým slovenským rekordom. Vytvorili ho z 12.148 malých obrázkov - mandal, ktoré nakreslili a poslali organizátorom deti z celého Slovenska.

Štrbské Pleso 1. júla (TASR) - Rekordný obraz v podobe obrovskej mandaly rozkvitol tento víkend na svahu Štrbského Plesa vo Vysokých Tatrách. Výtvarné dielo sa stalo zároveň novým slovenským rekordom. Vytvorili ho z 12.148 malých obrázkov - mandal, ktoré nakreslili a poslali organizátorom deti z celého Slovenska.

"Mala dĺžku 28 m a 70 cm, skladali sme ju od 09.00 do 16.00 h. Bolo veľmi silné slniečko, takže to bolo náročné, ale sme radi, že nepršalo," povedal TASR hlavný organizátor celého projektu Ľubomír Slejzák zo Základnej umeleckej školy (ZUŠ) v Spišskom Hrhove. Všetky detské mandaly budú postupne zverejnené na webovej stránke súťaže www.mandalafortheworld.com.

„Obraz mal predstavovať tradičný vzor, ktorý si maľovali naši dedovia na drevenice, aby ich ochraňoval a zabezpečil im prosperitu. Je to taká originálna slovenská ľudová mandala vo Vysokých Tatrách a zároveň aj jedna veľká výstava detských prác pod šírym nebom," vysvetlil Slejzák. Zaujímavé podľa neho bolo, že k väčšine mandal pripísali deti aj svoje želania.

"Chcú psíka, koníka, alebo si želali elektroniku, boli tam aj želania pre Zem - mier, čisté životné prostredie a podobne," dodal. Verejnosť sa môže zapojiť do kampane tak, že si vyberie najkrajšiu mandalu a zároveň splní detské priania. V septembri bude slovenskú mandalu hodnotiť aj medzinárodná porota, ktorá vyberie ďalších víťazov.



Organizátorov svetovej súťaže zo Spišského Hrhova zároveň potešilo, že pri tvorbe mandaly prekonali aj svoj vlaňajší rekord. Vlani maľovali deti mandalu na asfalt, mala skoro 10 metrov a je už zapísaná medzi slovenskými rekordmi.