Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Meďovinou krstili obrazovú knihu ORBIS URBIS-Banská Bystrica a okolie

Dušan Hein (predný rad vľavo) Foto: teraz.sk/Facebook

Autorom fotografií je banskobystrický fotoreportér TASR Dušan Hein.

Banská Bystrica 21. novembra (TASR) - Obrazovú publikáciu ORBIS URBIS - Banská Bystrica a okolie, ktorá prostredníctvom fotografií mapuje Banskú Bystricu žijúcu svojou typickou atmosférou počas celého roka, pokrstili dnes večer na mestskej historickej radnici "meďovinou" a vodou z Hrona. Autorom fotografií je banskobystrický fotoreportér TASR Dušan Hein. Oficiálne uvedenie knihy do života sprevádzala aj vernisáž rovnomennej výstavy vybraných fotografií.

"Chceli sme urobiť knihu, ktorá by nebola taká, ako všetky pred ňou. Ktorá by nielen dokumentovala architektúru, tie štandardné pohľady na Múzeum SNP, námestie, vežu, kostoly a podobné veci, ktoré sú síce pekné, ale mali sme pocit, že sú istým spôsobom opozerané. Chceli sme urobiť niečo, čo by ukázalo Banskú Bystricu cez život, ktorý je v nej," konštatoval Hein pre TASR.
Foto: teraz.sk/Facebook
Pokračoval, že chceli urobiť knihu, ktorá by ukazovala Bystricu s miernym nadsadením - ako mesto, ktoré stále žije. "Možno nie ako New York, 24 hodín denne, ale po celý rok. Čo sa nám snáď podarilo, pretože v tej knihe sa nájdu fotografie zo všetkých možných udalostí, od jarmoku cez vernisáže, športové podujatia," dodal Hein. Ako priznal, keď sa zamýšľal nad tým, čím knihu pokrstia, voda z Hrona, ktorá preteká mestom, bola pre neho najlogickejšia. Keďže krstní rodičia boli dvaja, vymysleli si aj druhú tekutinu – medovinu, ktorú nazvali "meďovina". "Ako nápoj, ktorý sa hodí k medenému mestu, ktorým Banská Bystrica historicky je," dodal Hein.

Reprezentatívna fotopublikácia je určená všetkým návštevníkom od oficiálnych delegácií až po zahraničných i domácich turistov. Mala by však osloviť aj - alebo práve - Banskobystričanov a poskytnúť im pohľad na každodenné mesto z nie každodenného uhla.

"Príbehom pretaveným do obrazov sa pokúša o vystihnutie genius loci mesta, ktoré učarovalo obyvateľom a jeho početným návštevníkom. Priestoru, v ktorom žijem od narodenia," hovorí k publikácii autor projektu Martin Úradníček. Rovnako od narodenia tu žije a 10 rokov novinársky pôsobí Hein, ktorý koncept preniesol do podoby fotografií.

Knihu finančne podporili Ministerstvo kultúry SR a mesto Banská Bystrica.