Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na symbolickom cintoríne vo Vrátnej si uctili obete horských nešťastí

Malá Fatra, archívna snímka Foto: Soňa Lexmanová

O vytvorenie symbolického cintorína vo Vrátnej sa zaslúžila Horská záchranná služba.

Terchová 22. októbra (TASR) - Na symbolickom cintoríne vo Vrátnej si v nedeľu pietnou spomienkou uctili horskí záchranári, obyvatelia Terchovej a pozostalí pamiatku obetí horských nešťastí v Malej Fatre.

Podľa náčelníka Oblastného strediska Horskej záchrannej služby (HZS) Malá Fatra Juraja Ondruša zasahovali horskí záchranári od minuloročnej pietnej spomienky dovedna 492-krát. "Z toho bolo 392 lyžiarskych úrazov, ostatné záchranné akcie boli vo voľnom horskom teréne. Bohužiaľ, v marci tohto roku sme nedokázali pomôcť pilčíkovi, ktorého v Belskej doline pri ťažbe dreva zavalil strom a na symbolickom cintoríne pribudla jedna tabuľka," povedal pre TASR Ondruš.

Atmosféru pietnej spomienky umocnila svojimi piesňami speváčka Sima Martausová. "Hory sú môjmu srdcu veľmi blízke. Preto som ani nerozmýšľala či áno, alebo nie. Hneď som vedela, že áno. Pozvali ma horskí záchranári, ktorých prácu veľmi obdivujem. Aj preto som prišla. Ale aj preto, že sama trávim veľa času v horách. Keď nie som na koncertoch, vždy idem do hôr. Nepotrebovala som, našťastie, nikdy nejakého záchranára, ale veľakrát začalo napríklad fúkať a trošku som sa zamotkala," podotkla Martausová.



"Prvýkrát v živote som spievala na niečom takomto a je to jedna z najkrajších akcií, na ktorej som mohla byť. Aj omša, aj vidieť tu ľudí ako prišli, napriek tomu, že pršalo. A vidieť aj horských záchranárov, ako sme sa všetci pekne spojili a spomínali. Bolo to pre mňa veľmi silné aj emotívne," priznala sa známa speváčka.

O vytvorenie symbolického cintorína vo Vrátnej sa zaslúžila Horská záchranná služba. Hlavným dôvodom bolo prejavenie úcty obetiam hôr, ako aj poučenie a varovanie návštevníkov hôr. HZS chcela sústrediť na jedno miesto tabule a symboly, ktoré príbuzní a pozostalí umiestňovali na rôznych miestach v horstve. Symbolický cintorín otvorili a posvätili v duchu motta "Mŕtvym na pamiatku, živým pre výstrahu" 25. júla 1998.