Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Na trnavskej divadelnej scéne sa objaví ďalší Shakespeare

Archívne foto Foto: TASR/Daniel Veselský

William Shakespeare je obľúbeným autorom trnavských divadelníkov. Scéna od svojho založenia v roku 1974 uviedla už niekoľko jeho hier, prvou bola v sezóne 1977/78 Búrka v réžii Juraja Nvotu.

Trnava 17. mája (TASR) – Shakespearovu Komédiu omylov naštudovalo trnavské Divadlo Jána Palárika (DJP) a v závere tohto týždňa plánuje jej premiérové uvedenie. Titul, ktorý patrí k ranej dramatikovej tvorbe, je po piatich rokoch ďalším v rade, ktorý trnavská scéna zaradila do svojho repertoára. Réžie sa ujal Viktor Kollár, hru preložil Jozef Kot.

"Komédia omylov je bláznivá fraška a naša inscenácia by mala mať v sebe všetko, čo sa od dobrej frašky očakáva – jednoduchú a účinnú zápletku, založenú na komickej situácii, energiu, vervu, dravosť, rýchle tempo a spád," uviedol Kollár. Do postáv zamieňajúcich sa párov dvojčiat a ďalších protagonistov obsadil Miroslava Beňuša, Tomáša Mosného, Michala Jánoša, Gregora Hološku, Editu Borsovú, Barboru Bazsovú, Stanislava Staška, Tibora Vokouna, Jána Topľanského, Jozefa Bujdáka, Martina Križana a Máriu Jedľovskú.

Dramaturgicky spolupracoval Martin Timko, autorom scény je umelecký riaditeľ divadla Ján Zavarský. Kostýmy vytvorila Kateřina Bláhová, hudbu Juraj Péč. V poradí 226. premiéra v 38. sezóne DJP sa uskutoční v sobotu 19. mája.

William Shakespeare je obľúbeným autorom trnavských divadelníkov. Scéna od svojho založenia v roku 1974 uviedla už niekoľko jeho hier, prvou bola v sezóne 1977/78 Búrka v réžii Juraja Nvotu, v ktorej exceloval Marián Zednikovič. Po nej v roku 1982 pripravil ten istý režisér netradične spracovanú hru Rómeo a Júlia s hercami Annou Šiškovou, Petrom Šimunom, Ingrid Filanovou či Jaroslavom Filipom. Nasledoval Nvotov Macbeth v roku 1989 s alternujúcim Mariánom Geišbergom a Ladislavom Kočanom v hlavnej úlohe.

Márnu lásky snahu uviedli v Trnave v roku 2000 so Zuzanou Šebovou, Gregorom Hološkom a ďalšími, réžiu mal Ivan Blahút. Sen noci svätojánskej režíroval v roku 2002 Marián Pecko, hrali okrem iných Vladimír Jedľovský, Táňa Kulíšková, Judita Hansman, Andrea Karnasová, Bibiana Ondrejková. Hru Cymbelin naštudoval v roku 2007 Viktor Kollár, scénu, kostýmy a hudbu zveril rovnakým tvorcom ako v najnovšej inscenácii. Hrali Tibor Vokoun, Táňa Kulíšková a ďalší.