Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na Technickej univerzite v Košiciach pribudlo laboratórium

Na archívnej snímke budova Technickej univerzity Košice (TUKE) v Košiciach 21. septembra 2020. Foto: TASR - František Iván

Spoločné tímy budú s využitím nástrojov umelej inteligencie riešiť aktuálne výzvy priemyslu.

Košice 24. septembra (TASR) – Nové laboratórium s názvom AI4Steel Lab, ktoré bude slúžiť potrebám akademikov aj hutníkov z U. S. Steel Košice, slávnostne otvorili v piatok na pôde Technickej univerzity v Košiciach (TUKE). Spoločné tímy budú s využitím nástrojov umelej inteligencie riešiť aktuálne výzvy priemyslu s cieľom zvýšiť kvalitu i ochranu životného prostredia pri zachovaní ekonomickej efektívnosti a konkurencieschopnosti výroby.

Pre úspech inovácií je kľúčová spolupráca. Sme radi, že priestory nášho Univerzitného vedeckého parku Technicom budú využité na hľadanie a overovanie nových smart riešení. S U. S. Steel sme doteraz spolupracovali hlavne prostredníctvom fakulty materiálov, metalurgie a recyklácie a teraz sa posúvame bližšie k moderným technológiám vďaka kolegyniam a kolegom z fakulty elektrotechniky a informatiky,“ povedal rektor TUKE Stanislav Kmeť. Dodal, že je iné skúmať metódy umelej inteligencie v teoretickej rovine a iné vidieť ich priamu aplikáciu vo výrobe.

Digitalizácia prináša významné zmeny pri riadení výroby. Hoci sa v U. S. Steel Košice využíva od začiatku 90. rokov, dnes je hlavnou výzvou pokročilá analytika, teda vyhodnocovanie dát pre optimalizáciu výroby. Vďaka analytike a rozsiahlym dátam o každej vyrobenej tone ocele dokážeme zvyšovať kvalitu a efektivitu výroby, znižovať emisie a zlepšovať trvalú udržateľnosť,“ uviedol prezident košických oceliarní James Bruno. U. S. Steel chce byť podľa neho najlepším oceliarenským závodom v Európe a lídrom vo využívaní smart technológií pre priemysel. Doplnil, že nástroje umelej inteligencie a správne interpretované dáta prinášajú úsporu v miliónoch eur.

Oceliarne ďalej informovali, že v ostatných rokoch realizovali v tomto smere viacero úspešných projektov. Napríklad návrhom efektívnejšieho zloženia vstupných surovín podľa požadovaných parametrov na kvalitu dokázali využiť pokročilú analytiku pri optimalizácii vsádzky pre vysoké pece. Tepláreň vďaka lepšiemu zobrazeniu dát a predikcii využije viac energie vo forme konvertorového plynu, ktorý vzniká počas tavby v oceliarni. Podobne pomohla ušetriť energiu pokročilá analytika pri predpovedi konca fúkania kyslíka do konvertora počas tavby ocele. Systém predikcie s viac ako 60 parametrami a 40 modelmi pomáha lepšie určiť koniec tavby, a tým výrazne šetrí energiu.