Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Regióny

V Rooseveltovej nemocnici pribudol nový röntgen s umelou inteligenciou

Ilustračná snímka Foto: TASR/Roman Hanc

Podľa vedúceho rádiologického technika Jána Greschnera prístroj YSIO X.pree jednoznačne patrí na urgentný príjem.

Banská Bystrica 11. júna (TASR) - Na oddelení urgentného príjmu v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici vyšetrujú a diagnostikujú pacientov pomocou nového, výkonného röntgenu s prvkami využitia umelej inteligencie. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

"Počas vyšetrení na urgentnom príjme je rýchlosť diagnostiky a zistenia príčiny zhoršeného zdravotného stavu pacienta kľúčová a lekári neraz počítajú pri záchrane života minúty. Zistiť rozsah zranenia, zlomeniny či úrazu pomáha nemocnici novinka v oblasti zobrazovacej techniky," konštatovala Maťašeje.

Podľa vedúceho rádiologického technika Jána Greschnera prístroj YSIO X.pree jednoznačne patrí na urgentný príjem. "Je dvakrát rýchlejší ako ten predchádzajúci, ďaleko efektívnejší z hľadiska rozlišovacej schopnosti a jeho ergonómia výrazne uľahčuje prácu rádiologickým technikom," vysvetlil.

Rýchlosť nového prístroja umožní skrátiť čakanie pacientov na vyšetrenie a zvýšiť počet vyšetrených. Prístroj má i ďalšie technologické vylepšenia, ktorých výsledkom sú kvalitnejšie snímky. Röntgen využíva 3D kameru, vďaka ktorej je pacient pod vizuálnym dohľadom, čím sa zamedzuje zbytočnému opakovaniu expozície žiarenia a zníženiu radiačnej dávky na pacienta. Umelá inteligencia pomáha s presnejším zacielením a nastavením clony a expozičných parametrov. Obsluha ho vykonáva priamo v živom obraze z 3D kamery na dotykovej obrazovke, podobne ako sa orezávajú fotografie na mobilnom telefóne.

"Som rada, že sa nám podarilo obstarať špičkový röntgenový prístroj. Implementácia najmodernejších medicínskych inovácií do všetkých odborností je pre nás v nemocnici prioritou," zdôraznila riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.

Prístroj nesie aj slovenskú programátorskú stopu. "Na vývoji jeho softvéru pracoval slovenský tím špičkových developerov našej spoločnosti počas uplynulých piatich rokov. Aj vďaka tomu sa darí napĺňať našu víziu, ktorou je precízna medicína a väčší komfort pacienta s využitím najmodernejšej medicínskej technológie," dodal výkonný riaditeľ Siemens Healthineers na Slovensku Vladimír Šolík.