Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

Na území Muránskej planiny vznikol nový park tmavej oblohy

Na snímke výhľad na Muránsku planinu zo Salaša Zbojská za obcou Pohronská Polhora. Foto: TASR - Branislav Račko

Vznik parku tmavej oblohy na Muránskej planine je podľa signatárov dôležitým míľnikom k zachovaniu jedinečnej tmavej atmosféry pre pozorovanie hviezd na tomto území.

Revúca 3. mája (TASR) - Na území Muránskej planiny vznikol nový park tmavej oblohy, ktorý má slúžiť na ochranu nočnej oblohy a hviezdneho neba v tejto oblasti. Slávnostné podpísanie memoranda o vzniku parku sa konalo v piatok v sedle Zbojská pri príležitosti 30. výročia medzinárodného dňa Slnka. TASR o tom informovala marketingová manažérka oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer Estera Žilková.

Vznik parku tmavej oblohy na Muránskej planine je podľa signatárov dôležitým míľnikom k zachovaniu jedinečnej tmavej atmosféry pre pozorovanie hviezd na tomto území. Cieľom vyhlásenia parku je zachovať a chrániť oblasť vhodnú pre pozorovanie nočnej oblohy pre súčasné i budúce generácie.

"Vidieť hviezdnu oblohu nad Muránskou planinou je očarujúci zážitok. Mnohí si ani nevedia predstaviť tie tisíce hviezd, Mliečnu cestu či padajúce perzeidy, ktoré sa dajú v úplnej tme pozorovať. Je to zároveň skvelá príležitosť na rozvoj cestovného ruchu," priblížil výkonný riaditeľ OOCR Gemer Jaroslav Hric s tým, že park tmavej oblohy na Muránskej planine je na Slovensku štvrtým miestom s týmto označením.

Vyhlásenie parku tmavej oblohy na území Národného parku Muránska planina je výsledkom spolupráce miestnej samosprávy, ochranárov a astronómov. Organizované podujatia zamerané na pozorovanie nočnej oblohy tu pripravujú pracovníci hvezdárne v Rimavskej Sobote. Výhodou Muránskej planiny je najmä vzdialenosť od svetelného smogu mestských oblastí. Signatári memoranda veria, že park tmavej oblohy bude lákať návštevníkov nielen zo Slovenska, ale i zahraničia.