Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Na území NP Malá Fatra zmonitorujú počas víkendu veľké šelmy

Na archívnej snímke vlk dravý. Foto: TASR/DPA

Stopovaním sa dajú zistiť dôležité informácie o lokálnej populácii, teda orientačný počet zvierat, miesta prechodov a migračné trasy, druh koristi či zdravotný stav šeliem.

Varín 21. januára (TASR) - Na území Národného parku (NP) Malá Fatra a jeho ochranného pásma sa počas víkendu uskutoční siedmy ročník zimného monitoringu veľkých šeliem. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR Správa NP Malá Fatra ho organizuje s cieľom zisťovania výskytu a početnosti vlka dravého, rysa ostrovida a mačky divej. TASR o tom informoval odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

Hlavný termín zimného monitoringu je stanovený na sobotu (22. 1.). "Realizuje sa formou prechádzania vybraných úsekov za účelom hľadania a identifikácie pobytových znakov veľkých šeliem ako napríklad stopy, trus, korisť. Na monitoringu sa zúčastňujú dopredu nahlásení dobrovoľníci, ktorí majú rozdelené presné trasy, pokyny a formulár na zapisovanie znakov," uviedol odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.

Garant monitoringu, zoológ ŠOP SR Tomáš Flajs doplnil, že stav veľkých šeliem v ich kompetenčnom území monitorujú počas celého roka. "Jednodňový monitoring nám teda slúži najmä na potvrdenie reálne zistených stavov populácií jednotlivých druhov. Tento rok sa prihlásilo 140 ľudí, s ktorými budeme spoločne monitorovať približne 50 trás v celkovej dĺžke takmer 400 kilometrov," priblížil.

Stopovaním sa dajú zistiť dôležité informácie o lokálnej populácii, teda orientačný počet zvierat, miesta prechodov a migračné trasy, druh koristi či zdravotný stav šeliem. Na monitoringu sa okrem zamestnancov ŠOP SR podieľajú aj mnohí dobrovoľníci. "Pri tejto aktivite sme požiadali o súčinnosť aj miestne poľovné združenia, s ktorými dlhodobo spolupracujeme a sme radi, že mnohé z nich potvrdili účasť," dodal riaditeľ Správy NP Malá Fatra Michal Kalaš.

Prvý ročník zimného monitoringu v Malej Fatre sa uskutočnil v roku 2016. Odvtedy sa pravidelne spájal aj s odbornými prednáškami a seminármi, ktoré mali výbornú odozvu medzi účastníkmi. Z dôvodu pokračujúcej nepriaznivej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 sa však táto časť neuskutoční. Na zimný monitoring bude v lete 2022 nadväzovať aj pravidelná trojdňová letná stacionárna verzia, zameraná predovšetkým na priame pozorovanie medveďa hnedého, uzavrel odbor komunikácie a propagácie ŠOP SR.