Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na voľby v Púchove dohliadajú špeciálni pozorovatelia

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Ešte pred voľbami sa v meste vyskytlo viacero problémov s pripravenosťou volebných komisií.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Nad priebehom komunálnych volieb v Púchove dohliadajú špeciálni pozorovatelia. Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) o to požiadala miestna volebná komisia. Ešte pred voľbami sa totiž v meste vyskytlo viacero problémov s pripravenosťou volebných komisií. Okrem toho ÚVK aj dnes riešila podnet, ktorý sa týkal priebehu volieb v tomto meste.

Špeciálni pozorovatelia sú podľa zapisovateľky ÚVK Evy Chmelovej vo všetkých 18 okrskoch v meste a zostanú tam až do ukončenia sčítania hlasov. "Takisto ÚVK rozhodla o tom, že všetky volebné materiály, teda použité hlasovacie lístky a všetky dokumenty budú zapečatené osobitnou lepiacou páskou s pečiatkou ÚVK tak, aby boli dostatočne zabezpečené pre prípad neskoršieho preskúmavania," doplnila Chmelová. Špeciálni pozorovatelia sú zamestnancami Okresného úradu v Považskej Bystrici.

V súvislosti so situáciou v Púchove prijala ÚVK aj oznámenie, že miestna volebná komisia údajne uložila niektorým okrskovým volebným komisiám osobitne zaznamenávať meno, priezvisko a dátum narodenia voliča. A taktiež informáciu, o ktorej hodine prišiel voliť. Takýto zoznam mal byť po ukončení hlasovania vložený do hlasovacej schránky. ÚVK podľa Chmelovej skonštatovala, že takýto postup je v rozpore so zákonom. Situáciu v Púchove už išli preveriť dvaja členovia ÚVK.

Dopoludňajšie rokovanie ÚVK trvalo štyri hodiny a členovia komisie preverovali viacero podaní, ktoré súviseli s prítomnosťou pozorovateľov vo volebných miestnostiach. V tomto prípade ÚVK prijala uznesenie, ktoré upravuje ich prítomnosť vo volebnej miestnosti. Ďalšie podnety smerovali k volebnej kampani. Komisia sa zaoberala aj podnetom z Piešťan, ktorý bol o tom, že jeden z kandidátov na primátora je zároveň zapisovateľom v jednej z volebných komisií. Viacero obcí taktiež žiadalo ÚVK, aby zabezpečila dohľad nad priebehom volieb.

Členovia komisie sa už rozišli do terénu. Stretnúť by sa znova mali o 20.00 h.