Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Na výstavbu cyklolávky cez Laborec nemá Humenné zatiaľ finančné krytie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na financovanie jej výstavby podalo mesto žiadosť v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) ešte v októbri 2021

Humenné 5. augusta (TASR) – Výstavba cyklolávky cez rieku Laborec v Humennom je neistá, mesto na ňu stále nemá finančné krytie. Úspešný uchádzač druhého verejného obstarávania (VO) je pripravený stavať, samospráva čaká na vyjadrenie hodnotiacej komisie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR k podanému projektu. Pre TASR to potvrdil Marián Škuba z tlačového referátu mestského úradu.

"Lávka pre peších a cyklistov cez rieku Laborec má byť vybudovaná v riečnom kilometri 66,55 s dĺžkou premostenia 76,5 metra vrátane vybudovania prislúchajúcej infraštruktúry, chodníkov pre chodcov a cyklistov na uliciach Štefánikova a Jasenovská," uviedol s tým, že na financovanie jej výstavby podalo mesto žiadosť v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) ešte v októbri 2021. Hodnotenie podanej žiadosti stále nie je ukončené.

Mesto medzičasom ukončilo druhé VO na realizátora stavby, keďže úspešný uchádzač z prvej súťaže avizoval, že pre rast cien stavebných materiálov nedokáže dodržať cenu zákazky. Víťaz druhej verejnej súťaže avizuje rozpočet stavby na 1.893.455 eur vrátane DPH. "Ak sa rozhodnutie ešte bude posúvať a ceny na svetových trhoch opätovne porastú, samospráva bude musieť realizovať verejné obstarávanie tretíkrát," skonštatoval Škuba. Ako podotkol, výstavba cyklolávky cez Laborec prichádza do úvahy len pri zabezpečení finančného krytia z eurofondov.