Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Regióny

Na výstave dobových bicyklov v múzeu je aj známy kostitras

Západoslovenské múzeum v Trnave v spolupráci s klubom Tyrnaviavelo pripravilo novú výstavu historických bicyklov a cyklistických doplnkov s názvom S vetrom opreteky. Foto: Tyrnaviavelo

Teraz si ju návštevníci v režime OP môžu pozrieť v rámci individuálnych návštev.

Trnava 10. decembra (TASR) - Čiastočné uvoľnenie opatrení umožnilo Západoslovenskému múzeu v Trnave sprístupniť novú výstavu historických bicyklov s názvom S vetrom opreteky, ktorej vernisáž pôvodne naplánovali na začiatok decembra. Teraz si ju návštevníci v režime OP môžu pozrieť v rámci individuálnych návštev. Za prezentáciou stojí Združenie cyklistických nadšencov Velo Veterán Klub Tyrnaviavelo. Informovala o tom vedúca prezentačného oddelenia múzea Simona Jurčová.

Už minulý rok plánovanú výstavu v múzeu prerušila pandémia a tak sme sa k tejto téme vrátili. Okrem zbierky historických bicyklov sa Tyrnaviavelo predstavuje aj zbierkou doplnkov, ako sú historické cyklistické lampy, zvončeky, zámky, vystavené sú dobové odevy, reklamy z niekdajších obchodov. Múzeum doplnilo odevy, drobné predmety - ceny pre víťazov cyklistických pretekov v Trnave a bicykel ľudovo zvaným kostitras. Na cyklistickej výstave nesmie chýbať miesto pre bicykle či doplnky od trnavských predajcov, ako bol Jozef Péchy, Štefan Dalmády, Hermann Fischer, Franta Oudes, Rudolf Vaculík a Pavol Lojkovič,“ uviedla Jurčová.

Západoslovenské múzeum v Trnave v spolupráci s klubom Tyrnaviavelo pripravilo novú výstavu historických bicyklov a cyklistických doplnkov s názvom S vetrom opreteky.
Foto: Tyrnaviavelo

Výstava S vetrom opreteky bude prístupná do 29. apríla 2022. Múzeum plánuje po zlepšení pandemickej situácie jej vernisáž a zároveň stretnutie cyklistických nadšencov s verejnosťou.