Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Je pod dohľadom: Na paleontologickú lokalitu Sandberg dohliada kamera

Na archívnej snímke významná paleontologická lokalita Sandberg, ktorá je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Foto: TASR Dano Veselský

Panoramatická kamera Sandberg je súčasťou siete bezpečnostných kamier mestskej časti i kamier monitorujúcich dôležité objekty, ktoré obsluhujú operátori dohľadového centra zriadeného samosprávou.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Významná paleontologická lokalita Sandberg (Pieskovec) v rezervácii Devínska Kobyla v bratislavskej Devínskej Novej Vsi je o čosi chránenejšia. Ochranu vzácnej lokality zabezpečuje nová 24-hodinová panoramatická kamera, ktorá zároveň ponúka pohľady na okolitú prírodu. Ide o jednu z reakcií mestskej časti na zvýšený počet priestupkov zo strany návštevníkov v minulosti.

"Vďaka spolupráci nášho dohľadového centra s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou sme spustili projekt panoramatickej kamery. Aby tak dôležité prírodné bohatstvo bolo prístupné obyvateľom, ochranárom i bezpečnostným zložkám v priamom prenose," konštatuje na sociálnej sieti starosta Devínskej Novej Vsi Dárius Krajčír.

Panoramatická kamera Sandberg je súčasťou siete bezpečnostných kamier mestskej časti i kamier monitorujúcich dôležité objekty, ktoré obsluhujú operátori dohľadového centra zriadeného samosprávou. Novinkou je tiež pult centrálnej ochrany, ktorý 24 hodín denne zaznamenáva každé narušenie objektov, ktoré sú naň napojené. Pravidelné kontroly vykonáva aj štátna ochrana prírody v súčinnosti s mestskou políciou, ktorá patrí pod hlavné mesto.

Štátna ochrana prírody SR tiež už vlani avizovala posilnenie stráže prírody v národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla, ktorej súčasťou je aj Sandberg. Na území so štvrtým stupňom ochrany totiž zaznamenávala zvýšený počet priestupkov a porušení zákona o ochrane prírody. Pri riešení porušení zákona môže stráž v závislosti od závažnosti zisteného priestupku udeliť blokovú pokutu do výšky 300 eur.