Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Na Záhorácku stenu slávy pribudne koliesko Ľudovíta Hološku

Na archívnej snímke akademický maliar Ľudovít Hološka. Foto: TASR Michal Svítok

Záhorácku stenu slávy odhalili v roku 2015, je na nej doteraz 13 koliesok s menami významných rodákov.

Senica 21. septembra (TASR) - Ľudovít Hološka - maliar, kresliar, ilustrátor a vysokoškolský pedagóg, ktorý sa v týchto dňoch dožíva jubilea 80 rokov, je ďalšou z osobností Záhoria, ktorý sa dostane na Záhorácku stenu slávy v Senici. V piatok (22. 9.) osadia v centre mesta na Námestí oslobodenia ozubené koliesko s jeho menom ako súčasť osláv a otvorenia výstavy jeho kresliarskeho umenia v Záhorskej galérii Jána Mudrocha.

Slávnosť odhalenia kolieska na Záhoráckej stene slávy pripravuje mesto Senica. Primátor Martin Džačovský oceňuje na umelcovi, ako uviedol, intenzívne nasadenie a zapálené úsilie pre prácu, rozsah jeho celoživotného diela a jeho pedagogickú činnosť, keď sa podieľal na výchove novej generácie umelcov. Ľudovít Hološka na narodil 18. septembra 1943 v Jablonici, kde žije a pracuje dodnes. Absolvoval Školu umeleckého priemyslu a Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU). Pôsobil v slobodnom povolaní, aj ako odborný asistent na viacerých vysokých školách. Následne ako profesor na Pedagogickej fakulte Trnavskej univerzity a prodekan na Fakulte výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Jeho maľby a kresby sú súčasťou zbierok viacerých verejných galérií, venuje sa aj kurátorskej činnosti a písaniu o umelcoch.

V piatok otvoria v senickej galérii výstavu Denník koloristu, ktorá je prvou obsiahlou výstavou prezentujúcou Hološkovo rozsiahle kresliarske diela na papieri. Od minulého týždňa je v Trnave v Galérii Jána Koniarka sprístupnená výstava Putovanie (s) maľbou, v ktorej je zhodnotená jeho maliarska tvorba. Súčasťou oboch retrospektívnych výstav je vydanie rozsiahlej monografie o umelcovi.

Záhorácku stenu slávy odhalili v roku 2015, je na nej doteraz 13 koliesok s menami významných rodákov. Vôbec prvou bola herečka Mária Kráľovičová, pochádzajúca z obce Čáry. Postupne pribudli kolieska speváčky Jany Kocianovej zo Šaštína-Stráží, textára Pavla Braxatorisa zo Senice, hokejistu, Skaličana Žigmunda Pálffyho či naposledy výtvarníka Štefana Ortha z Gajár.