Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Na základnej škole v Lučenci otvorili druhý ročník včelárskeho krúžku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Caban

Svojimi vzdelávacími a osvetovými aktivitami sa OZ kRaj snaží zastaviť klesajúci stav včelárov a včelstiev na Slovensku.

Lučenec 13. októbra (TASR) – Druhý ročník včelárskeho krúžku v Základnej škole M. R. Štefánika v Lučenci dnes otvorili členovia občianskeho združenia (OZ) kRaj v rámci svojho projektu BEEznis – včelárenie ako cesta vzdelávania a sociálneho podnikania. Ako TASR informoval predseda OZ kRaj David Turčáni, krúžok bude navštevovať 14 žiakov, ktorí sa budú stretávať každý týždeň.

"Ide o netradičné hodiny, ktoré sú vždy tvorivo prepojené na včelársku tému. O vosku sa žiaci učia pri výrobe sviečok, o včelách nad otvoreným úľom a o iných opeľovačoch výrobou domčekov pre užitočný hmyz," vysvetlil Turčáni, podľa ktorého cieľom krúžku nie je len naučiť žiakov základy včelárstva, ale naučiť ich rozumieť vzťahom v krajine.

Členovia OZ kRaj dnes zároveň spustili vzdelávací program Včelie školy. "Skúsenosti z prvého roku spolupráce so školou, prednášok v školách v regióne a zážitkového programu vo vzdelávacej včelnici teraz posunieme pre školy na celom Slovensku. Počas školského roka 2015/2016 im ponúkneme metodické materiály, e-learning aktivity, poradenstvo a hry na tému včely a opeľovače," priblížil predseda. Ako dodal, školy, ktorým záleží na včelách a opeľovačoch, tak získajú plnohodnotný vzdelávací program s celoročnými aktivitami.

OZ kRaj je environmentálnou a vzdelávacou neziskovou organizáciou, ktorá pôsobí v Banskobystrickom a Nitrianskom kraji od roku 2007. Venuje sa obnove tradícií ako včelárstvo, keramika a košikárstvo a tretí rok pracuje s témou včelárstva. Svojimi vzdelávacími a osvetovými aktivitami sa podľa slov Turčániho snaží zastaviť klesajúci stav včelárov a včelstiev na Slovensku.