Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Na Zemplíne zmodernizujú a rozšíria priestory materských škôl

Ilustračné foto Foto: FOTO TASR - Jozef Poliak

Budú ich financovať zo získanej štátnej dotácie. Mesto Medzilaborce chce upraviť priestory Materskej školy na Duchnovičovej ulici, ktoré už kapacitne nepostačujú pre tamojších 77 detí.

Medzilaborce/Humenné/Vranov nad Topľou 11. mája (TASR) - Viaceré zemplínske samosprávy pristúpia v tomto roku k modernizácii a rozširovaniu kapacít svojich materských škôl (MŠ). Budú ich financovať zo získanej štátnej dotácie.

Mesto Medzilaborce chce upraviť priestory Materskej školy na Duchnovičovej ulici, ktoré už kapacitne nepostačujú pre tamojších 77 detí. Ako TASR informoval primátor Vladislav Višňovský, žiadosť o nenávratný príspevok adresovala radnica Ministerstvu školstva, vedy výskumu a športu SR začiatkom tohto roka. Pozitívna odpoveď prišla v uplynulých dňoch.

"Boli nám schválené finančné prostriedky vo výške 46.000 eur. Z toho 40.000 eur predstavujú kapitálové výdavky na stavebné práce vrátane bezbariérového prístupu a 6000 eur - bežné výdavky použijeme na nákup interiérového vybavenia, a to napríklad detskej steny, kobercov, stolov, stoličiek, ležadiel či šatňových skriniek," vysvetlil primátor.

Ako ďalej uviedol, v rámci stavebných prác sa priestory tejto MŠ rozšíria o dve miestnosti - izbu na hranie a izbu na spanie. Ďalšou novinkou budú moderné sociálne zariadenia. Kapacita materskej školy sa po úpravách zvýši o 24 detí.

Aj mesto Humenné získalo dotáciu na modernizáciu, a to vo výške 96.000 eur, informoval TASR hovorca radnice Kamil Kobák. "Finančné prostriedky budú použité na prístavbu jednej triedy formou modulového systému k existujúcemu objektu Materskej školy na Ulici osloboditeľov. Projekt zároveň rieši aj kompletné interiérové vybavenie herne a spálňovej časti s kapacitu pre 24 detí."

Vranov nad Topľou je ďalším mestom, ktoré môže rátať s finančnou podporou zo strany štátu. Pôjde približne o 55.000 eur na kapitálové a 6000 eur na bežné výdavky. Radnica v krátkom čase zverejní názov MŠ, ktorej sa dotknú nákupy, i presný popis plánovaných stavebných prác.