Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Na vyclievacej pošte v Žiline zadržali výrobky z chránených živočíchov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vedecký orgán SR podľa nej stanovil spoločenskú hodnotu jedného aligátora severoamerického na 700 eur a krokodíla slaného na 1500 eur.

Žilina 14. decembra (TASR) - Remienky na hodinky z aligátorov a kožený klobúk s krokodílím lemom zaistili žilinskí príslušníci finančnej správy (FS) na vyclievacej pošte. Podľa hovorkyne Colného úradu (CÚ) Žilina Boženy Chríbikovej adresátom chýbali pri preclievaní povinné "CITES" povolenia.

Remienky na hodinky našli príslušníci FS v balíkoch z Veľkej Británie. "Boli vyrobené z aligátora severoamerického. Je jedným z dvoch druhov žijúcich aligátorov a z dôvodu jeho ochrany je zaradený do prílohy Dohovoru o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a voľne rastúcich rastlín, tzv. dohovor CITES. Kto si chce doviezť na Slovensko, aj keď len malý výrobok z tohto druhu zvieraťa, musí mať vopred vybavené povolenie. Príjemcom balíkov však chýbalo," uviedla Chríbiková.

Potrebné doklady chýbali aj zásielke z Austrálie s klobúkom, ktorý lemoval remienok z krokodíla. "Podľa stanoviska Štátnej ochrany prírody SR, ktorú oslovili zamestnanci vyclievacieho pracoviska, bol na lem použitý krokodíl slaný, ktorý je považovaný za najväčšieho žijúceho plaza. Pravdepodobne pochádzal z farmového chovu," priblížila hovorkyňa CÚ Žilina.

Vedecký orgán SR podľa nej stanovil spoločenskú hodnotu jedného aligátora severoamerického na 700 eur a krokodíla slaného na 1500 eur. "Príslušníci finančnej správy výrobky z chránených živočíchov zaistili a v budúcnosti ich použijú na vzdelávacie účely," dodala Chríbiková.