Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

NA ZŠ Karloveská sa neučí, učitelia tam obnovili štrajk

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Na základe piatkového (30.11.) rozhodnutia základnej odborovej organizácie sa preto oddnes v škole neučí. Postup učiteľov má podporu rodičov.

Bratislava 3. decembra (TASR) – Základná škola na Karloveskej ulici v bratislavskej Karlovej Vsi sa opäť zapojila do časovo neobmedzeného štrajku zamestnancov školstva. Na základe piatkového (30.11.) rozhodnutia základnej odborovej organizácie sa preto oddnes v škole neučí. Postup učiteľov má podporu rodičov.

Podľa informácií prednostu Miestneho úradu Rastislava Velčeka je ZŠ na Karloveskej ulici momentálne jedinou školou v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava - Karlova Ves, ktorá ostáva v štrajku. Zástupkyňa školy pre 1.-4. ročník Eva Horníková pre TASR uviedla, že s opätovným vstupom do štrajku súhlasili všetci pedagógovia s výnimkou dvoch učiteliek, ktoré si to nemohli dovoliť z finančných dôvodov. "Aj tie však dnes sú s nami," informovala TASR Horníková s tým, že všetci učitelia sedia v zborovni školy a diskutujú o súčasnej situácii. "Nie je to o tom, že sme vyhlásili štrajk a niekto išiel nakupovať," povedala.

K pokračovaniu štrajku viedol pedagógov na ZŠ Karloveská nesúhlas s postupom vedenia školských odborov pri rokovaní o požiadavkách zamestnancov školstva. Aj oni sa cítia postupom Pavla Ondeka podvedení a zneužití. Preto na základe rozhovorov v priebehu štvrtka a piatka prišlo medzi učiteľmi k rozhodnutiu obnoviť štrajk. "Nie sme stádo, ktoré pôjde v šíku a sklopí uši," uviedla Horníková.

Postup učiteľov má podporu rodičov. Od piatkového rozhodnutia opätovne vstúpiť do štrajku nezaznamenalo vedenie školy podľa Horníkovej negatívnu reakciu. "Práve naopak, viacerí rodičia prišli ešte v piatok s tým, že si opateru detí nejako zabezpečia, nech len vydržíme," prezradila Horníková.

Ďalší postup, ktorý zvolia na ZŠ Karloveská, sa bude odvíjať od výsledkov dnešného stretnutia zástupcov odborových združení škôl, ktoré sa uskutoční o 13.00 h na pôde Spojenej školy na Novohradskej ulici.