Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Regióny

Na zvýšený výskyt medveďov v národných parkoch upozorňujú tabule

Foto: TASR/Ján Siman

Najlepšou prevenciou pred stretnutím sa s medveďom je hluk. Ak chlpáč vie o človeku dostatočne zavčasu, radšej sa mu vyhne.

Revúca 14. mája (TASR) - Tabule upozorňujúce na výskyt medveďa hnedého inštalujú v týchto dňoch v Národnom parku Muránska planina.

Ako pre TASR povedal riaditeľ Správy Národného parku Milan Boroš, je to iniciatíva ministerstva životného prostredia, ktorou chcú pôsobiť preventívne a turistov naučiť ich ako sa v prostredí s výskytom medveďa správať.

V Muránskej planine rozmiestňujú tri druhy informačných tabúľ. Najväčšie panely sú zdrojom informácií o životných nárokoch medveďa, ako aj o tom, ako sa nebezpečným stretnutiam vyhnúť.

"Je pravda, že informácie o výskyte medveďa sú všeobecne známe, no ľudia majú stále mylné informácie. Z rozhovorov našich strážcov sa dozvedáme, že návštevníci parku si myslia, že medveď je krvilačná šelma, ktorá striehne na turistov, aby im ukradla potravu. Na tabuliach je okrem iného napísané aj to, že 90 percent potravy medveďa hnedého je rastlinného pôvodu. Rovnako sa na tabuliach snažíme vysvetliť, ako nebezpečným stretnutiam predchádzať, prípadne, ako sa zachovať, ak sa niekto s medveďom stretne. Ministerstvo životného prostredia necháva osadiť podobné tabule vo všetkých chránených územiach, kde sa medvede vyskytujú. Nemontovali sme ich hneď po prebudení sa šeliem. Potrebovali sme počkať na vhodné poveternostné podmienky a zároveň sa snažíme ich mať na mieste pred hlavnou turistickou sezónou," povedal Boroš.

Tu bude player


Informačné panely dopĺňajú v Národnom parku Muránska planina aj o menšie varovné tabule. Tie v slovenčine a angličtine len upozorňujú na zvýšený výskyt šelmy.

"Najlepšou prevenciou pred stretnutím sa s medveďom je hluk. Ak chlpáč vie o človeku dostatočne zavčasu, radšej sa mu vyhne. Keďže hovoríme o najvyššom stupni ochrany prírody, nemyslíme to tak, že návštevníci majú chodiť so zapnutými rádiami alebo hrať na trúbkach či gitarách. Osvedčili sa napríklad obyčajné roľničky. Zvieratá si vedia tento zvuk spojiť s človekom a nemusia pritom zachytiť ani jeho pach. Keď sa už s medveďom stretneme, treba predovšetkým zachovať pokoj. Medveďa na svoju prítomnosť upozornite hlasom, ale nikdy nie krikom. Vyhnite sa priamemu očnému kontaktu a ak si to situácia vyžaduje, začnite pomaly ustupovať smerom, odkiaľ ste prišli," dodal riaditeľ Národného parku Muránska planina.