Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Naď: Dubček sa stal jednou z najvýznamnejších osobností našich dejín

Na snímke zľava prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil, poslanec NR SR Juraj Blanár, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška, syn Alexandra Dubčeka Pavol Dubček, predseda NR SR Boris Kollár, bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, rektor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka Jozef Habánik, minister obrany SR Jaroslav Naď pózujú pri novoodhalenom pamätníku Alexandra Dubčeka 27. septembra 2021 v univerzitnom parku v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Presadzovaním demokratických reforiem, tzv. socializmu s ľudskou tvárou, bojoval za hodnoty sociálnej spravodlivosti, demokracie či slobody, pripomenul šéf rezortu obrany.

Trenčín 27. septembra (TASR) - Alexander Dubček patril k vedúcim osobnostiam Pražskej jari a stal sa nepochybne jednou z najvýraznejších a najvýznamnejších osobností našich novodobých dejín. Počas odhaľovania pamätníka Alexandra Dubčeka v priestoroch Trenčianskej univerzity A. Dubčeka v Trenčíne to v pondelok povedal minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

„Presadzovaním demokratických reforiem, tzv. socializmu s ľudskou tvárou, bojoval za hodnoty sociálnej spravodlivosti, demokracie či slobody. Verím, že pamätník bude mementom tejto spravodlivosti, pravdy a ľudskosti tak pre študentov, ako aj pre širokú verejnosť,“ pripomenul šéf rezortu obrany.

Minister tiež ocenil osobnú prítomnosť a slová Pavla Dubčeka – syna Alexandra Dubčeka, v rámci ktorých vyzdvihol sociálne hodnoty, ktorých základom je morálna odolnosť. „Odolnosť voči nehumánnym režimom, neprávosti a rôznym formám sociálneho útlaku – pravdivé a nadčasové slová,“ dodal.