Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Nadácia Ekopolis podporí projekty turizmu v šiestich lokalitách

Ilustračná foto. Foto: TASR – František Iván

Peniaze získa i Občianske združenie (OZ) Kilometre v pohybe, ktoré obnoví besiedku pri chate Kamila pri Hornej Lehote a vybaví ho nabíjačkou na elektrické bicykle a servisným stojanom.

Banská Bystrica 11. augusta (TASR) – Odpočinkové miesta či obnovené turistické trasy pribudnú v tomto roku v šiestich lokalitách Slovenska v rámci programu Živé chodníky, ktorý už 14 rokov organizuje banskobystrická Nadácia Ekopolis. TASR o tom vo štvrtok informovala Martina R. Hromadová z nadácie s tým, že na projekty pôjde 10.000 eur.

"Opäť pomôžeme aktívnym ľuďom pri vylepšovaní turistickej infraštruktúry v miestach, kde žijú a dobrovoľným značkárom pri udržiavaní turistického a cykloturistického značenia. Sieť týchto trás u nás je hodnotná a podporou jej údržby prispievame k udržateľnému rozvoju regiónov," konštatoval Ján Roháč, programový manažér nadácie.

Peniaze získa Občianske združenie (OZ) Kilometre v pohybe, ktoré obnoví besiedku pri chate Kamila pri Hornej Lehote a vybaví ho nabíjačkou na elektrické bicykle a servisným stojanom. V spolupráci s Klubom slovenských turistov obnoví značenie na 18 kilometroch značenej turistickej trasy z Hornej Lehoty na Dereše, hlavnom hrebeni Nízkych Tatier.

OZ príroda bez hraníc z Námestova vytvorí odpočinkové miesto v lokalite Podúšust na hrebeni Oravskej Magury. V spolupráci s Klubom slovenských turistov obnoví značenie na turistickej trase.

Združenie Potulky chotármi zasa plánuje vybudovať nové odpočinkové miesto na cyklotrase nad Vrábľami a so Slovenským cykloklubom obnoviť cykloturistické značenie v obci Rybníky v Štiavnických vrchoch.

OZ Spoznávajme Tatry inštaluje na hrebeni Belianskych Tatier v úseku Kopské sedlo – Biele plesá inovatívne zábrany pohybu mimo značeného chodníka, obnoví značenie a vytvorí odpočinkové miesto.

Cykloklub Dolný Kubín sa chystá obnoviť značenie na 90 kilometroch cykloturistických trás na Orave a dve odpočinkové miesta v Beňovej Lehote a na Kubínskej Holi.

Urbárske spoločenstvo Žiar má v pláne obnoviť značenie a protierózne prvky na 15 kilometroch chodníkov v Žiarskej doline, vyčistiť ich od prerastajúcej kosodreviny, opraviť poškodené lávky cez Žiarsky potok a niektoré prvky na symbolickom cintoríne obetí hôr v Žiarskej doline.