Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Nadácia mesta Bratislavy podporí projekty pomáhajúce Ukrajincom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hodnotiaca komisia posudzovala v rámci mimoriadnej výzvy 44 žiadostí, z ktorých grant dostane 32 projektov.

Bratislava 14. júna (TASR) – Nadácia mesta Bratislavy podporí finančne 32 projektov mimovládnych neziskových organizácií, ktoré prostredníctvom kultúry a komunitných aktivít zapájajú aj priamo ľudí z Ukrajiny. Snahou je integrovať ich aj takýmito spôsobom do bežného života v hlavnom meste. V rámci mimoriadnej výzvy im prerozdelí 139.000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková.

"Organizácie, ktoré dlhodobo prispievajú k vytváraniu spoločenskej súdržnosti, tak budú môcť pokračovať v plánovaných inkluzívnych činnostiach, kultúrnych a komunitných podujatiach pre rôznorodé publiká," skonštatovala Schmucková.

Integrácia tak bude možná napríklad aj prostredníctvom filmových premietaní, divadelných predstavení, čítačiek, jazykových kurzov, športových aktivít či diskusií a workshopov. Okrem voľnočasových aktivít získalo podporu aj budovanie komunikačných platforiem medzi cudzincami a zástupcami mesta či samospráv o témach nevyhnutných pre spoločný plnohodnotný život.

Mimoriadna výzva nadácie rozšírila aktivity mestských kultúrnych organizácií, Galérie mesta Bratislavy (GMB), Múzea mesta Bratislavy (MMB), Mestskej knižnice v Bratislave, Zoologickej záhrady Bratislava (zoo) a Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS). Ukrajincom umožňujú napríklad voľný vstup do priestorov a expozícií. Ponúkajú tiež detské kútiky, bezplatné tvorivé dielne či hodiny slovenčiny pre deti. BKIS spustilo špeciálnu otvorenú výzvu, cez ktorú sa môžu ukrajinskí umelci prihlásiť s ponukou programu na mestské podujatia. Zoo má v pláne zamestnať ukrajinsky hovoriacich pracovníkov.

Hodnotiaca komisia posudzovala v rámci mimoriadnej výzvy 44 žiadostí, z ktorých grant dostane 32 projektov.