Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Nadácia podporila 12 environmentálnych projektov na východe Slovenska

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Úspešné projekty majú byť zrealizované do konca októbra. Maximálna finančná podpora jedného projektu bola vo výške 4000 eur.

Košice 12. marca (TASR) - Nadácia VSE vyhlásila výsledky grantového programu s názvom Za zdravý a čistý kraj. Celkovou sumou 40.000 eur podporila 12 projektov zameraných na skvalitnenie životného prostredia na východnom Slovensku. TASR o tom z Východoslovenskej energetiky Holding informovala Adriána Kakarová.

Cieľom programu bolo zrealizovať viditeľné zmeny, ktoré prispejú k skvalitneniu stavu prírody v Košickom a Prešovskom kraji. Do výzvy sa prihlásilo 54 projektov. "Každá grantová výzva Nadácie VSE doposiaľ zahŕňala okrem iného aj hodnotiaci aspekt - udržateľnosť. Tentoraz sme sa rozhodli vyhlásiť samostatnú výzvu zameranú priamo na podporu environmentálnych projektov, ktorými zveľadíme naše okolie a pomôžeme prírode," povedala správkyňa nadácie Andrea Danihelová, podľa ktorej vybrali rôznorodé projekty, ktoré implementujú aj inovatívne prvky. Hodnotiaca komisia sa pri výbere projektov zamerala na ich originalitu, relevantnosť, prínos pre životné prostredie a udržateľnosť.

Medzi najlepšie hodnotenými projektami sú napríklad dažďové záhrady, vetrolam a biokoridor v Novom Ruskove, apidomček v košickej botanickej záhrade či obnova záhrad. Peniaze okrem iného vyčlenili aj na výskum súvisiaci s PCB látkami v Strážskom a okolí.

Úspešné projekty majú byť zrealizované do konca októbra. Maximálna finančná podpora jedného projektu bola vo výške 4000 eur.