Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Nádrže v Nitrianskom Rudne a Kanianke sú vedené ako rybárske revíry

Rybár trávi voľnú nedeľu rybačkou na priehrade v Nitrianskom Rudne 16. júna 2013. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Vodné nádrže sa využívajú predovšetkým na rybárske účely.

Nitrianske Rudno/Kanianka 16. júna (TASR) - Napriek tomu, že priehrady v Nitrianskom Rudne a Kanianke (obe okres Prievidza) nie sú oficiálne vyhlásené za kúpacie oblasti s prírodnou vodnou plochou a kúpanie v nich je len na vlastné riziko, turisti a domáci obyvatelia ich veľmi vyhľadávajú.


Priehrada v Nitrianskom Rudne má medzinárodný charakter, keďže ju navštevujú aj turisti z iných krajín, priehradu v Kanianke priemerne za rok navštívi približne 1000 ľudí. Obe priehrady pritom nie sú určené na rekreačné účely, ale sú oficiálne vedené ako rybárske revíry.

Spomínané priehrady ako jediné dve prírodné vodné plochy v prievidzskom regióne kontroluje Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Prievidza so sídlom v Bojniciach. Ako upozornil Jozef Baška, vedúci oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ Prievidza, sú to vlastne priehrady, ktoré boli vybudované na iné účely ako rekreačné. "Kanianka ako účelová priehrada na zásobovanie úžitkovou vodou šľachtiteľskej stanice Kanianka a Nitrianske Rudno ako účelová priehrada na zásobovanie vodou priemyselného komplexu Zemianske Kostoľany," objasnil.

RÚVZ Prievidza vykonáva monitoring na oboch priehradách pravidelne. "Počas tých rokov, v ktorých to sledujeme, vykazuje voda na priehradách stabilnú kvalitu, no nie je tiež vyhovujúca v niektorých parametroch," upozornil Baška. Vysvetlil, že v priebehu roka tu vodná hladina veľmi kolíše a pre to je prístup do vody obmedzený.

"Nedá sa povedať, že by sa z hygienického hľadiska mohli nádrže využívať na kúpanie. Pokiaľ je tam hladina plná, je to dobré, no keď hladina poklesne, zníži sa aj kvalita a je tam rozvoj vodného kvetu a siníc. Potom je tam kúpanie nebezpečné najmä pre deti, ktoré nemajú ešte dobudovaný imunitný systém a pre starších ľudí, ktorých imunitný systém nie je taký aký by mal byť," doplnil. Zo zákona vyplýva, zhrnul, že pokiaľ vodná nádrž nespĺňa hygienické parametre a nemá stabilného prevádzkovateľa, ktorý by tam zabezpečil dozor, nie je ich možné považovať za vodné plochy, ktoré sú vhodné na kúpanie. Teda kúpanie v nich je na vlastné riziko.

Starosta obce Kanianka Ivor Husár objasnil, že vodná nádrž v Kanianke je turistami a domáci obyvateľmi veľmi navštevovaná a využíva sa predovšetkým na rybárske účely. "V druhom rade tiež na turistické a rekreačné účely, z tých je to najmä plávanie a vodné športy," doplnil. Obec vzhľadom na jej využívanie plánuje v jej blízkosti zrealizovať aj dva projekty.

"Chceli by sme na jej brehu vybudovať pláž, ktorá by bola vo vlastníctve obce, taktiež je v pláne po pozemkových úpravách vybudovanie spevnenej komunikácie okolo priehrady, ktorá by bola využívaná na športovo-rekreačné účely. Toto je však zatiaľ len hudba budúcnosti," objasnil plány obce Husár. V rámci protipovodňových opatrení vybudovala obec v lesoch na okolí priehrady vodozádržné prvky a systémy a minulý rok bol tiež spevnený aj jej ľavý breh. "Problémom priehrady je to, že nie je čistená a voda sa zanáša bahnom. Ak by sa náhodou priehrada roztrhla, problém by malo len mesto Prievidza, konkrétne by zaplavilo sídlisko Zapotôčky," upozornil Husár.

Predovšetkým na rybárske účely je využívaná tiež priehrada v Nitrianskom Rudne. Ako doplnil starosta obce Jozef Pršo, turisti a domáci obyvatelia ju tiež využívajú na rekreačné či turistické účely. "V blízkosti priehrady sú rekreačné chaty a tiež autokemping, kde sa konajú aj viackrát do roka rôzne podujatia," dodal. V predchádzajúcich rokoch na vodných tokoch v jej okolí boli tiež vybudované v rámci civilnej ochrany protipovodňové opatrenia, a to v spolupráci s viacerými okolitými obcami.