Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Najkrajšiu profesionálnu tortu Slovenska upiekli cukrárky z Čadce

Podujatie Najkrajšia torta Slovenska organizované Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov za účasti 34 profesionálov, amatérov a juniorov v Púchove v stredu 16. októbra 2013. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Ako TASR informovala organizátorka súťaže Jozefína Zaukolcová, súťaže sa zúčastnilo 34 profesionálnych a amatérskych cukrárov od Levoče po Bratislavu.

Púchov 16. októbra (TASR) – Mária Tulcová, Jana Pišteková a Viera Hýllová zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Čadci zvíťazili v kategórii profesionálov v štvrtom ročníku súťaže Najkrajšia torta Slovenska. V novootvorenom divadle v Púchove ju usporiadal Klub cukrárov Slovenska v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove.

Majsterka odborného výcviku SOŠ obchodu a služieb v Čadci Mária Tulcová chcela spolu s kolegyňami vytvoriť niečo originálne a pokúsiť sa obhájiť minuloročné prvenstvo medzi profesionálmi. „Je to nápad troch ľudí, ktorí sa navzájom dopĺňali. Spolupráca a šikovné ruky k tomu. Boli to dva týždne intenzívnej práce. Tortu tvorí sacherový korpus, náplňou je parížsky krém, doplnený banánmi, marmeládou a orechovou rumovou náplňou,“ priblížila spoluautorka víťaznej torty. Napriek tomu, že v laickej verejnosti evokovala torta extravagantný klobúk, autorka to odmieta a spoločné dielo nazvala Fantázia.

Ako TASR informovala organizátorka súťaže Jozefína Zaukolcová, súťaže sa zúčastnilo 34 profesionálnych a amatérskych cukrárov od Levoče po Bratislavu. Súťažilo sa v štyroch kategóriách – profesionál, amatér, junior do 21 rokov a zvláštna kategória netradičné torty. "Súťaž robíme na odbornej úrovni, takže na rozdiel od mnohých súťaží kladieme dôraz nielen na krásu, ale i na chuť jednotlivých výrobkov,“ priblížila Zaukolcová s tým, že všetky časti torty musia byť jedlé, nemohli sa používať žiadne drôtiky ani polystyrénové podnosy.



Doplnila, že amatérski cukrári častokrát dokážu urobiť lepšie torty ako profesionáli. „Profesionálni cukrári sú väčšinou časovo zaneprázdnení, na druhej strane sa amatérski cukrári majú časť s tortou 'pohrať' a venovať jej viac času,“ doplnila Zaukolcová. Pripomenula, že aj tohtoročnej súťaže sa zúčastnilo viac amatérov, ako profesionálov.



V kategórii amatérov si tento rok prvenstvo odniesla Helena Šedíková z Pruského v Ilavskom okrese, medzi juniormi do 21 rokov zvíťazila Júlia Gažová zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove. V kategórii netradičné torty triumfovala Považskobystričanka Zuzana Šulavíková.