Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Regióny

Najstaršia škola v Nitre privítala žiakov vo vynovených priestoroch

Deti Foto: TASR/Milan Kapusta

Najstaršia základná škola v Nitre pripravila pre 500 žiakov nový bufet, kuchynku, malú telocvičňu a triedu.

Nitra 3. septembra (TASR) – Začiatok školského roka sa dnes začal aj na najstaršej základnej škole (ZŠ) v Nitre. Do lavíc ZŠ kniežaťa Pribinu dnes zasadlo 500 žiakov. Začiatok vyučovania bol celkom novým zážitkom pre 66 prváčikov. Budova školy bola do užívania odovzdaná v roku 1937 ako Štátna meštianska obvodná škola. "Tento rok v novembri teda oslávime 75. výročie jej vzniku. V každom z nás je silný pocit hrdosti, že sme súčasťou školy s takouto bohatou tradíciou," skonštatovala riaditeľka ZŠ Iveta Miková.

Zároveň pripomenula, že "zub času" je vidno aj na budove školy. Preto v nej vládol počas celých prázdnin stavebný ruch. "Vybudovali sme nový bufet, kuchynku, miestnosť pre špeciálnu pedagogičku, malú telocvičňu, na druhom poschodí vznikla nová trieda. V úpravách školy sme ešte neskončili, jednou zo zmien je aj oprava pergoly nad vstupom do školy," zdôraznila Miková.

Snahu o postupnú obnovu tejto i ďalších nitrianskych škôl potvrdil aj nitriansky primátor Jozef Dvonč. "Samospráva sa snaží robiť všetko preto, aby podmienky na výchovu mladej generácie na školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta boli čo najlepšie," prisľúbil dnes rodičom primátor. ZŠ kniežaťa Pribinu je v skupine školských zariadení, ktoré chce mesto zatepliť z programu Slovenskej sporiteľne financovaného zo zdrojov Európskej banky pre obnovu a rozvoj. Radnica si chce z programu vziať úver vo výške dva milióny eur. V prípade, že mesto bude úspešné, mali by sa okrem ZŠ kniežaťa Pribinu zatepliť školy Beethovenova, Na Hôrke a Topoľová a tiež materské školy Za humnami, Párovská a Bazovského.