Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Najúspešnejšie podujatia na Oravskom hrade boli zamerané na rodiny

Na snímke Oravský hrad v obci Oravský Podzámok, 2. októbra 2020. Foto: EASYFOTO TASR - Miroslava Mlynárová

Na Oravskej lesnej železnici mali najväčší úspech podujatia Gorali včera a dnes, Vône a chute húb.

Oravský Podzámok 9. januára (TASR) - Najúspešnejšie podujatia minulého roka na Oravskom hrade boli zamerané na detského návštevníka a rodiny. Patrili medzi ne Rozprávkový hrad, večerná prehliadka či Mikuláš. Pre TASR to uviedla riaditeľka Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková.

"Počas celého predchádzajúceho roku múzeum pripravilo bohatý a rôznorodý program, zameraný na sté výročie od natočenia prvého čiernobieleho nemého hororového filmu Nosferatu – symfónia hrôzy, ktorý v roku 1922 nakrútili na Oravskom hrade. Veľký úspech mali aj Drakulovská nočná prehliadka, Drakulovská kvapka krvi či koncert Mirky Partlovej v Kaplnke svätého Michala," priblížila Jagnešáková.

Dodala, že na Oravskej lesnej železnici mali najväčší úspech podujatia Gorali včera a dnes, Vône a chute húb.

V roku 2023 plánuje Oravské múzeum pokračovať v obnove objektov Dolného hradu. "Po skončení zimného obdobia budeme pokračovať v reštaurovaní a dokončení archívnej veže. Podali sme projekt na obnovu Hlavného nádvoria a čakáme aj na vyhodnotenie projektu, ktorý sme podali ešte v novembri 2020 na obnovu prírodovednej expozície," povedala riaditeľka. Ako uviedla, pripravené majú tiež ďalšie projekty a čakajú na výzvy cezhraničnej spolupráce z programu Interreg.

Obnova historických objektov je podľa Jagnešákovej veľmi finančne náročná a je podmienená aj priaznivou ekonomickou situáciou. "Veľmi dôležití pre múzeum sú všetci návštevníci, ktorí k nám prichádzajú. Zo vstupného, ktoré od nich vyberieme, zveľaďujeme naše kultúrne a historické dedičstvo," podotkla s tým, že múzeum si v tomto roku pripomenie 155. výročie od svojho založenia a 70. výročie od začiatku generálnej obnovy Oravského hradu.