Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Najväčší cintorín z 1. svetovej vojny opravuje 40 dobrovoľníkov z V4

Cintorín by chceli dokončiť do roku 2014, na pamiatku stého výročia začiatku 1. svetovej vojny.

Veľkrop 16. júna (TASR) - Práce na rekonštrukcii najväčšieho slovenského cintorína z čias 1. svetovej vojny, ktorý je situovaný v katastri obce Veľkrop v okrese Stropkov, pokračujú aj v roku 2012.

Na obnove spomínaného pietneho miesta sa v týchto dňoch podieľajú štyri desiatky dobrovoľníkov z domova aj zo zahraničia.

Druhú medzinárodnú brigádu, ktorá odštartovala vo Veľkrope v piatok 15. júna, zorganizovala Višegrádska pracovná skupina pre vojnové cintoríny združujúca členov štyroch mimovládnych organizácií z Poľska, Česka, Maďarska a Slovenska.

Spomínané združenia navzájom spolupracujú pri výskumoch vojenskej histórie a organizujú spoločné podujatia ako aj brigády zamerané na rekonštrukciu cintorínov z čias 1. svetovej vojny. Na obnove významného pietneho miesta na severovýchode Slovenska sa spoločne podieľali po prvýkrát v minulom roku.

Rekonštrukciu cintorína vo Veľkrope odštartoval v roku 2009 Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy. Jeho predseda Martin Drobňák TASR informoval, že prvotné práce na obnove pietneho miesta pozostávali z odstránenia náletových drevín a terénnych úprav.

"V roku 2011 sme začali s výstavbou chodníkov na cintoríne a úpravou hrobových polí," poznamenal. Ako ďalej uviedol, členovia medzinárodnej brigády realizujú v týchto dňoch obnovu hrobových polí, kosia trávu na cintoríne a po jeho areáli rozvážajú štrk, ktorí bude slúžiť ako podložie pre novú dlažbu z prírodného kameňa.

"Cintorín by sme chceli dokončiť do roku 2014, v čase stého výročia začiatku 1. svetovej vojny," vysvetlil Drobňák. Dovtedy by mali byť v jeho areáli nainštalované informačné tabule, dobudovaný centrálny pamätník, ukončená výstavba chodníkov a zrealizovaná úprava medzihrobových priestorov ako aj všetkých hrobových polí.

K cintorínu by mala smerovať v blízkej budúcnosti zároveň nová prístupová cesta. Spomínané práce plánuje KVH Beskydy financovať podobne ako aj doteraz, a to z príspevkov nadácií a ministerstva vnútra SR.

Rekonštrukcia pietneho miesta vo Veľkrope s medzinárodnou účasťou nie je podľa Drobňákových slov náhodná. "Ide o najväčší cintorín z 1. svetovej vojny na Slovensku. Podľa posledných archívnych výskumov je tu pochovaných približne 10.000 padlých vojakov z rakúsko-uhorskej a ruskej armády."

Ide teda aj o vojakov kedysi žijúcich na území dnešného Poľska, Maďarska, Slovenska či Čiech. Zaujímavosťou pietneho miesta na severovýchode Slovenska je fakt, že totožnosť väčšiny zástupcov spomínaných armád nie je známa. "Poznáme mená iba 11 tu pochovaných vojakov," uzavrel predseda KVH Beskydy.