Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Najväčšia mestská časť Petržalka sa vyľudňuje

Petržalka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Viac ako polovica ľudí starších ako 20 rokov, ktorí z Petržalky odišli, uviedli pri zmene trvalého pobytu bytové dôvody a len približne každý desiaty nasledovanie rodinného príslušníka.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka stratila za posledných päť rokov takmer 15.000 obyvateľov. V rokoch 1996 až 2011 sa z trvalého pobytu v Petržalke odhlásilo takmer 43.500 ľudí, avšak prisťahovalo sa necelých 28.600 osôb. Vyplýva to z analýzy mestskej časti, podľa ktorej sa bude úbytok zrejme ďalej prehlbovať.

V sledovanom období sa najčastejšie do Petržalky sťahovali ľudia z Ružinova, Starého a Nového Mesta, Dúbravky, Karlovej Vsi, Podunajských Biskupíc, Rače, Vrakune a Devínskej Novej Vsi. Tí predstavovali takmer polovicu z celkového objemu imigrácie. Okrem nich sa však do mestskej časti prisťahovali aj ľudia z niektorých väčších slovenských miest, z Banskej Bystrice, Nitry, Trnavy, Žiliny, Trenčína, Prievidze, Popradu aj z Prešova. Petržalčania odchádzali nielen do iných mestských častí, ale aj do vybraných miest v zázemí Bratislavy, do Pezinka, Ivanky pri Dunaji, Šamorína, Chorvátskeho Grobu, Senca či Dunajskej Lužnej.

Z analýzy tiež vyplynulo, že do Petržalky si to najčastejšie namierili mladí slobodní muži, slobodné aj vydaté ženy vo veku 20 až 29 rokov. Z Petržalky, naopak, emigrovali skôr ženatí muži vo veku 30 až 49 rokov a v prípade žien sa najčastejšie vysťahovali vydaté do 40 rokov. Ukazuje sa teda, že v Petržalke hľadajú trvalý pobyt skôr mladšie osoby, kým na druhej strane z Petržalky častejšie odchádzajú starší muži i ženy žijúci v manželstve.

Z pohľadu dosiahnutého vzdelania je Petržalka cieľom predovšetkým pre mladých mužov a ženy s úplným stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním. Tieto dve vzdelanostné skupiny z tejto mestskej časti aj odchádzali, avšak odsťahovali sa predovšetkým osoby s úplným stredoškolským vzdelaním a absolventi nematuritných stredoškolských odborov, až potom vysokoškoláci.

Viac ako polovica ľudí starších ako 20 rokov, ktorí z Petržalky odišli, uviedli pri zmene trvalého pobytu bytové dôvody a len približne každý desiaty nasledovanie rodinného príslušníka. Bytové dôvody dominovali aj u tých, ktorí sa do Petržalky prisťahovali (40 percent). Viac ako 12 percent ľudí uviedlo, že chcelo bývať bližšie k pracovisku a viac ako 10 percent zdôvodnilo odchod rozvodom alebo sobášom.