Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Najviac snežilo vo Fatre a Tatrách, pribudlo až 20 centimetrov snehu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Všetok nový sneh, ktorý napadol za posledné dva dni, je uložený na starý tvrdý až ľadový podklad.

Liptovský Hrádok 19. januára (TASR) – Posledná perióda sneženia na horách priniesla najviac snehu do Malej Fatry a Západných Tatier. Napadlo ho tam v priemere desať až 20 centimetrov. Najmenej snehu pribudlo v Nízkych Tatrách. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS). Upozornil, že pre vrcholové partie väčšiny pohorí platí zvýšená lavínová hrozba, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

"Nebezpečenstvo je nerovnomerne rozložené vplyvom silného severozápadného vetra, ktorý dosahoval na vrcholoch silu víchrice, 100 až 160 kilometrov za hodinu," priblížil Krajčí. Zdôraznil, že hlavný lavínový problém je vetrom previaty sneh uložený na tvrdom zľadovatenom podklade.

Všetok nový sneh, ktorý napadol za posledné dva dni, je uložený na starý tvrdý až ľadový podklad. "Jeho súdržnosť je preto veľmi slabá a lavíny sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení," doplnil Krajčí. V strmých exponovaných žľaboch sa podľa neho dajú očakávať spontánne samovoľné lavíny z vetrom naviatych dosiek.