Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Najvyššia rezidenčná budova KLINGERKA je skolaudovaná

Najvyššia rezidenčná budova KLINGERKA je skolaudovaná Foto: JTRE

Developer J&T REAL ESTATE (JTRE) úspešne ukončil takmer trojročný proces výstavby novej najvyššej rezidenčnej budovy v Bratislave. KLINGERKA má právoplatné kolaudačné rozhodnutie.

Bratislava 17. januára (OTS) - Blíži sa tak odovzdávanie bytov novým majiteľom a spolu s tým ožije aj priľahlý park s detským ihriskom, lavičkami a množstvom zelene. Po 31 mesiacoch stavebných prác sú tieto oficiálne ukončené a KLINGERKA začína písať novú etapu územia bývalej továrne na výrobu juty, do ktorého sa vracia život.



Výstavba 116 metrov vysokej KLINGERKY sa začala v marci 2019 vŕtaním pilót, následne armovaním a betonážou dva metre hrubej základovej dosky. Vzhľadom na technické požiadavky a konštrukčné nároky je KLINGERKA v mnohých ohľadoch jedinečná. „Kolegovia museli často vyvinúť a s dodávateľmi na mieru vyrobiť úplne nové produkty. Tieto prototypy sme použili po otestovaní po prvý raz práve na najvyššej obytnej budove na Slovensku,“ vysvetľuje projektový manažér JTRE Peter Medľa.



Po ukončení prác na suteréne a garážovom dome napredovali práce od tretieho poschodia v tempe jedno poschodie za desať dní. „Strechu nad 35. poschodím sme dobetónovali v novembri 2020 a na kolaudáciu sme stavbu pripravili do septembra 2021. Na parametre tejto stavby je to veľmi dobrý výsledok,“ hovorí hlavný stavbyvedúci Martin Barila zo spoločnosti STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo s. r. o., ktorá bola generálnym dodávateľom rezidenčnej časti.

Súčasťou projektu je multifunkčný park veľkosti polovice futbalového ihriska. Stane sa nielen príjemnou oázou a spoločenským prvkom, ale aj prirodzeným prepojením pôvodnej Klingerovej kolónie s rezidenčnou vežou situovanou pri hlavnej ceste. Park navrhol skúsený tím architektonického štúdia GFI, ktorý spolupracoval s oceňovanými dizajnérmi mmcité. Centrálnym prvkom je moderné detské ihrisko, plocha s workoutovými strojmi a menšie ihrisko na loptové hry. Zeleňou je pokrytá aj strecha garážového domu, čo prispieva k obmedzeniu hluku, znižuje prašnosť a teplotu, zadržiava vodu a spolu s parkovou výsadbou je tak významným prínosom k udržateľnosti klímy v centre Bratislavy.



Popri posledných administratívnych úkonoch potrebných k odovzdaniu bytov novým majiteľom budú dokončené aj všetky drobné práce v interiéri aj exteriéri. „O bývanie v KLINGERKE bol od začiatku veľký záujem nielen pre jej skvelé umiestnenie, ale aj pre jedinečné výhľady a praktické dispozície. Odovzdávať takmer 400 bytov začneme už o pár týždňov a urobíme všetko pre to, aby sa prví obyvatelia mohli nasťahovať čo najskôr,“ hovorí Ivan Bratko, riaditeľ predaja rezidenčných nehnuteľností JTRE. Dodáva, že v ponuke je ešte niekoľko posledných štvorizbových bytov pripravených ihneď na nasťahovanie, čo je v súčasnej situácii výrazné plus pre ľudí, ktorí zvažujú kúpu nového bývania.



Premena bývalej priemyselnej lokality na nový plnohodnotný mestský priestor sa však nekončí. JTRE pripravuje pokračovanie projektu KLINGERKA, ktorý sa stretol s mimoriadnym záujmom o bývanie.
Po dokončení celého projektu KLINGERKA svojim charakterom vytvorí prirodzený prechod medzi vznikajúcim moderným centrom mesta a pokojnou štvrťou historickej Klingerovej kolónie s dostatkom zelene, potrebnými službami a priestorom pre rôznorodé voľnočasové aktivity. Je veľmi dôležité, že aj KLINGERKA prináša potrebný mix funkcií pre správne sociálne fungovanie centra mesta,“ opisuje Pavel Pelikán, výkonný riaditeľ JTRE.

Rezidenčná budova KLINGERKA:
116 metrov je výška budovy
36 nadzemných podlaží
380 dvoj- až štvorizbových bytov
376 balkónov
5 výťahov
663 schodov má schodisko z garáže na 35. poschodie
678 parkovacích stojísk
425 m2 obchodnej plochy
6 300 m2 zelene (park a zelená strecha garážového domu)
2022 rok dokončenia

Stavba vrátane garáže:
169 pilót
3 200 ton výstuže
28 000 m3 objem betónu
1,5 – 2 m hrúbka základovej dosky
16 800 m2 celková plocha fasády
7 032 m2 celková plocha okien
300 km elektrických káblov