Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Vzácnym výrobkom Bzovských sklárskych dní je replika svadobnej čaše

Na snímke sklár pri výrobe na Bzovských sklárskych dňoch v Dolnej Bzovej 14. augusta 2022. Foto: TASR - Silvia Tannhauserová

Bzovských sklárskych dní sa zúčastnili piati sklári, ktorí fúkali sklo.

Dolná Bzová 14. augusta (TASR) – Vázy, figúrky i srdcia vyrobili sklári počas víkendových XI. Bzovských sklárskych dní v Dolnej Bzovej v okrese Lučenec. Ako TASR povedal Peter Greksa z občianskeho združenia Skálnik, najvzácnejším výrobkom tohto ročníka je replika svadobnej čaše.

Pripomenul, že základom na výrobu sklenených výrobkov je sklo, ktoré sa taví v peci. Teplota na tavbu skla musí dosiahnuť približne 1200 stupňov. Pec vykurujú drevom. "Základom sú črepy, ktoré máme zo sklární. Z nich sklári vytvoria sklovinu, ktorá vyzerá ako med, a potom tvoria jednotlivé výrobky," priblížil.

Dodal, že tohtoročných Bzovských sklárskych dní sa zúčastnili piati sklári, ktorí fúkali sklo. Okrem toho tiež počas podujatia vyrábali sklenené výrobky na prvom priemyselnom lise. Boli to poháre, kvetiny, anjel, labuť, ryba, misa i papagáj. Greksa poznamenal, že majstri vyrobili aj sklenené gule. Zavesia ich na strom, ktorý je v areáli pri peci v strede Dolnej Bzovej. Ďalšie výrobky z tohto ročníka si organizátori odložia pre budúce generácie. Sklári prišli tento rok z obce Lednické Rovne, z Katarínskej Huty i z Poltára.

Dolná Bzová sa v minulosti preslávila výrobou ľudového skla. Miestnu skláreň zakladali nemeckí prisťahovalci v polovici 18. storočia. Neskôr tam mali aj vlastnú brusiareň. Brúsenie skla v Dolnej Bzovej sa datuje do obdobia medzi rokmi 1841 – 1856.