Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

NAKA obvinila v rámci akcie Mrak 3 osoby z drogovej trestnej činnosti

Ilustračné foto - Pervitín Foto: TASR

V rámci procesných úkonov NAKA zaistila pervitín s hmotnosťou 545 gramov v celkovej hodnote 18.800 eur.

Bratislava 28. júla (TASR) - Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila na Kysuciach v rámci akcie s krycím názvom Mrak tri osoby z drogovej trestnej činnosti. V prípade dokázania viny im hrozí desať až 15 rokov väzenia. Prezídium Policajného zboru o tom informovalo na sociálnej sieti.

Vyšetrovateľ obvinil z obzvlášť závažnej drogovej trestnej činnosti dvoch mužov a jednu ženu. "Obvinené osoby mali od marca 2021 až do 26. júla 2023 spoločne s ďalšími osobami najmä českej národnosti ako členovia organizovanej skupiny pôsobiacej vo viacerých štátoch s presne rozdelenou deľbou úloh nakupovať a zadovažovať lieky (prekurzory), z ktorých následne vyrábali, najmä v okrese Čadca, metamfetamín," priblížili policajti.

Drogy s účelom finančného zisku podľa polície predávali okrem Slovenska aj v Českej republike a Poľsku. Fungovanie organizovanej skupiny mal riadiť 34-ročný R. H. "Obvinený 25-ročný D. Č. na základe jeho pokynov prevážal a zadovažoval prekurzory určené na výrobu metamfetamínu. Družka obvineného R. H., 34-ročná L. I., sa podieľala na výrobe metamfetamínu a zároveň nakupovala prekurzory a zabezpečovala chemikálie určené na jeho výrobu," uviedli policajti.

V rámci procesných úkonov NAKA zaistila pervitín s hmotnosťou 545 gramov v celkovej hodnote 18.800 eur. Akciu Mrak v okrese Čadca realizovalo sedem vyšetrovateľov a 13 operatívcov, ktorým poskytli súčinnosť aj ďalšie policajné zložky.

Policajná akcia sa uskutočnila 26. júla. Zuzana Hrabovská z Prezídia Policajného zboru priblížila, že boli realizované tri domové prehliadky a štyri prehliadky iných priestorov. Zaistené boli finančné prostriedky vo výške 28.585 eur a 247.800 českých korún, 20 prevažne luxusných motorových vozidiel a jedna motorka. Tiež rôzne nosiče dát, 19 kusov nábojov, rôzne chemické prípravky, teplomery, injekčné striekačky, nádoby a ďalšie veci určené na výrobu metamfetamínu.

"Zadržaným podozrivým osobám bolo vznesené obvinenie a po vykonaní procesných úkonov bol podaný podnet na podanie návrhu na vzatie obvinených do väzby," dodala Hrabovská.