Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Námestie sv. Egídia v Porade sa rekonštruovať nebude

Anton Danko Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Skupina poslancov Mestského zastupiteľstva mesta Poprad navrhla zrušiť investičnú akciu rozpočtovanú v objeme 2 milióny eur práve na tento projekt, čo dnes MsZ aj schválilo.

Poprad 23. apríla (TASR) – Námestie sv. Egídia v Poprade sa nebude rekonštruovať. Skupina poslancov Mestského zastupiteľstva (MsZ) mesta Poprad navrhla zrušiť investičnú akciu rozpočtovanú v objeme 2 milióny eur práve na tento projekt, čo dnes MsZ aj schválilo. Dôvodom je podľa nich spolitizovanie investičnej akcie Revitalizácia priestorov na Námestí sv. Egídia v Poprade a obštrukcie zo strany Občianskeho združenia (OZ) Pre mesto v stavebnom konaní. Schválenú investíciu chce mesto nahradiť v rozpočte novými investičnými akciami.

Finančné prostriedky z rezervného fondu tak budú v tomto roku použité na rekonštrukciu cesty na ulici J. Tranovského v mestskej časti Veľká, stabilizáciu mestskej komunikácie a oporného múru na uliciach Jesenského a B. Nemcovej v Spišskej Sobote, ale aj na zabezpečenie statickej a dynamickej dopravy vo vnútroblokoch na uliciach J. Curie, Banícka a Dominika Tatarku.

Okrem toho sa ráta s dobudovaním peších ťahov na Strážskom námestí a s výstavbou parkovísk v Matejovciach a na sídliskách JUH. Ďalšou investičnou akciou bude aj výstavba skateboardového ihriska na Tajovského ulici, a tiež revitalizácia zelene a oddychových plôch na Ulici Štefánikova.

Vďaka finančným prostriedkom prejde rekonštrukciou aj športový areál Základnej školy s materskou školou v Spišskej Sobote. Obnoví sa aj časť objektu Kina Tatran za účelom premiestnenia Mestského informačného centra z priestorov Domu kultúry na popradské námestie. Mesto plánuje tiež zrušiť resp. znížiť cestovné v Mestskej hromadnej doprave pre dôchodcov a zakúpiť časomieru a videosystém na zimnom štadióne.




Návrh priniesla skupina 12 poslancov

S návrhom presunúť finančné prostriedky prišla skupina 12 poslancov, zvyšní členovia MsZ upozornili na krátkosť času zvolania mimoriadneho MsZ, keďže mali iba cca 24 hodín na prípravu. „Musíme reagovať na verejné obstarávanie, čas uteká, aby sme mohli víťazovi súťaže oznámiť, či to rušíme alebo nie,“ zdôvodnil primátor Popradu Anton Danko. Poslanci však aj napriek výhradám návrh nakoniec schválili jednohlasne.

„Je nám ľúto, že námestie sa rekonštruovať nebude, aj my by sme boli radi, keby sa rekonštrukcia udiala, ale neboli sme o projekte oboznámení. My sa budeme o to určite ďalej zaujímať a sledovať, ako to bude prebiehať a zároveň oslovovať verejnosť laickú i odbornú, aby to námestie dostalo tvár, ktorá mu patrí,“ konštatoval Ondrej Kavka z OZ Pre mesto.

Primátor sa po skončení zastupiteľstva vyjadril, že mu je ľúto, že námestie sa nakoniec rekonštruovať nebude. Verí však, že sa k projektu vráti nové vedenie mesta na budúci rok. „Pokiaľ berú neprajníci projektu toto ako svoje víťazstvo, tak im blahoželám. O tom, či to bolo dobré rozhodnutie, rozhodnú voliči v tomto roku. Ja si myslím, že to bola veľmi správna investičná akcia, ktorá by mohla vrátiť život do centra mesta a Poprad by bol zase o čosi atraktívnejší,“ konštatoval Danko. Do projektovej dokumentácie samospráva investovala 13.500 eur, mesto verí, že tieto peniaze neboli vyhodené do koša.