Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Napúšťanie vodnej nádrže Ružiná je závislé od jej prítoku

Vodná nádrž Ružiná, foto z archívu. Foto: TASR - Ján Krošlák

Aktuálne je výška hladiny na úrovni 240 metrov nad morom, čo sú necelé dva metre od jej minimálnej prevádzkovej hladiny.

Ružiná 27. júla (TASR) – Rekonštrukcia vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti je jej napúšťanie závislé od jej prítoku. Ten je však pre aktuálne počasie nízky.

„Zároveň je potrebné zabezpečiť minimálny sanitárny prietok vody do toku pod vodnou stavbou pre zachovanie života v nej,“ uviedol v utorok pre TASR hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Ako dodal, aktuálne je výška hladiny na úrovni 240 metrov nad morom, čo sú necelé dva metre od jej minimálnej prevádzkovej hladiny. „Vyšší prítok do nádrže očakávame v mesiaci august, čo by mohlo byť z hľadiska objemu vody dostatočné aj pre využitie rekreantmi,“ spomenul.

„Napustenie po maximálnu prevádzkovú hladinu sa predpokladá za 1,5 roka až dva roky. Využívanie vodnej stavby na rekreáciu si nevyžaduje maximálnu prevádzkovú hladinu,“ spresnil Bocák. Dosiahnutie maximálnej prevádzkovej hladiny bude závisieť od hydrologických podmienok, v priemerných podmienkach to však podľa neho trvá približne dva roky.

V prípade, že by nádrž neopravovali, hrozilo by, že vodná stavba by nebola funkčná a prevádzkyschopná. Náklady na opravy v zmysle zmluvy o diele predstavujú sumu 2,608 milióna eur bez DPH. Vodnú stavbu Ružiná vybudovali v období rokov 1969 až 1973, do trvalej prevádzky ju uviedli v roku 1974. Cieľom vodnej stavby s rozlohou 170 hektárov a celkovým objemom viac ako 15 miliónov kubických metrov je sploštenie povodňovej vlny a vyrovnávanie nerovnomerných prietokov v Budinskom a Krivánskom potoku. Postavili ju aj na akumuláciu vody na zabezpečenie povrchovej vody pre priemysel a poľnohospodárstvo či využitie hydroenergetického potenciálu v malej vodnej elektrárni. Vodná nádrž slúži aj na rekreáciu a rybárstvo.