Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Narodenie konštruktéra J. Vlčka si STM pripomína výstavou

Na snímke prvé lietadlo L-39 Albatros overovacej série v. č. 0001, ktoré sa vrátilo na košické letisko po 50 rokoch. Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach ho múzeu požičala v súvislosti s konferenciou a výstavou pri príležitosti výročia narodenia konštruktéra J. Vlčka. Košice, 28. júna 2022. Foto: TASR - František Iván

Ako spresnila generálna riaditeľka STM Zuzana Šullová, konferencia obsahovo prepojí českú a slovenskú leteckú minulosť s budúcnosťou.

Košice 28. júna (TASR) - Dvojdňovou medzinárodnou konferenciou i výstavnou inštaláciou s názvom Zlatý vek československého leteckého priemyslu si v Slovenskom technickom múzeu (STM) - Múzeu letectva v Košiciach pripomínajú 100. výročie narodenia hlavného konštruktéra lietadla L-39 Jana Vlčka. TASR o tom informovalo STM.

Vlček pôsobil od 60. do 80. rokov 20. storočia ako letecký konštruktér v Aero Vodochody, podieľal sa na vývoji cvičného prúdového lietadla L-29 Delfín a bol hlavným konštruktérom lietadla L-39 Albatros. Išlo o najpoužívanejšie cvičné vojenské lietadlo a podľa STM jeden z najvýznamnejších a najúspešnejších úspechov československého leteckého priemyslu.

Hlavným cieľom konferencie je prezentovať prostredníctvom Vlčka zlatý vek československého leteckého priemyslu v prepojení na možnosti a využitie výsledkov činností vojenského leteckého školstva, výskumných ústavov i podnikov leteckého priemyslu v Československej a Slovenskej republike.



Ako spresnila generálna riaditeľka STM Zuzana Šullová, konferencia obsahovo prepojí českú a slovenskú leteckú minulosť s budúcnosťou. Vystúpia na nej napríklad osobnosti súčasného vývojového tímu Aero Vodochody či osobnosti, ktoré boli súčasťou realizácie zavedenia lietadla do prevádzky a vývoja leteckého motora pre nasledovníka L-39 (L-59). "Pre kvalitnú ďalšiu odbornú činnosť v dokumentácii histórie českého a slovenského letectva sú dobrým signálom ohlásené prezentácie zástupcov Národného technického múzea Praha, Technického múzea Brno, Vojenského historického ústavu (VHÚ) - Vojenského historického múzea v Piešťanoch a, samozrejme, STM - Múzea letectva," dodala s tým, že konferencia bude aj oslavou 20. výročia založenia pobočky Múzea letectva v Košiciach.

STM pripomína, že v tomto roku do prezentovanej kolekcie leteckej technicky pribudlo prvé lietadlo L-39 Albatros overovacej série v. č. 0001, ktoré sa vrátilo na košické letisko po 50 rokoch. Letecká fakulta Technickej univerzity v Košiciach ho múzeu požičala práve pri príležitosti výročia narodenia Vlčka.