Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Regióny

Národná diaľničná spoločnosť sa zaoberá hlukom z R1 v obci Brehy

Logo Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Foto: TASR - Radovan Stoklasa

O kontrolné meranie hluku z R1 požiadala Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR obec Brehy po opakovaných sťažnostiach zo strany občanov.

Brehy 12. apríla (TASR) – Národná diaľničná spoločnosť (NDS) sa zaoberá problematikou hluku z dopravy po rýchlostnej ceste R1 v blízkosti obce Brehy v okrese Žarnovica. Objektivizácia hluku sa však v súčasnosti z dôvodu poklesu intenzít cestnej dopravy v dôsledku pandémie nového koronavírusu javí ako neobjektívna. Pre TASR to uviedla vedúca oddelenia komunikácie NDS Eva Žgravčáková.

V predmetnej lokalite zabezpečíme objektivizáciu hluku, čím sa posúdi aktuálne hlukové zaťaženie obyvateľov obce Brehy,“ potvrdila Žgravčáková s tým, že zatiaľ nie je známe, kedy by mala byť hluková skúška uskutočnená. Podľa NDS by totiž meranie hluku v súčasnom období v dôsledku výrazného poklesu intenzity cestnej dopravy nebolo objektívne a je ťažké odhadnúť, kedy sa situácia vráti do obdobia rokov pred pandémiou.

NDS pripomína, že úsek rýchlostnej cesty R1 Nová Baňa – Rudno nad Hronom bol vybudovaný a uvedený do prevádzky v súlade s príslušnými právnymi a technickými normami. „V prípade prekročenia prípustných hodnôt určujúcich veličín hluku vo vonkajšom prostredí z dopravy NDS pristúpi k zabezpečeniu hlukovej štúdie a štúdie realizovateľnosti protihlukových opatrení. V rámci nich projektant diela navrhne účinné protihlukové opatrenia, ktoré zabezpečia dodržanie prípustných hodnôt určujúcich veličín hluku z dopravy po rýchlostnej ceste R1,“ povedala Žgravčáková.

O kontrolné meranie hluku z R1 požiadala Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR obec Brehy po opakovaných sťažnostiach zo strany občanov. Žiadosť starostu obce Juraja Tencera MDV prekvalifikovalo na podnet na výkon štátneho zdravotného dozoru a 22. marca vyzvalo NDS na vykonanie kontrolného merania.